Daniel Berlin utnämnd till årets krog

Tomelilla Artikeln publicerades

Daniel Berlins krog i Skåe Tranås fortsätter göra succé. På Restauranggalan tog han hem priset årets krog, bland annat för att "på en omöjlig ort gjort det omöjliga, att skapa fine dining långt utöver det vanliga".

Det var i måndags som årets vinnare i 15 kategorier utsågs på Cirkus i Stockholm. Priset för årets krog gick till Daniel Berlins krog med samma namn, och juryn motiverade vinsten bland annat med att "det förfinade har blivit personligt och det personliga är unikt och mycket professionellt" och att "allt är kreativt och djärvt liksom Daniel Berlin själv".

– Det är jättekul och utmärkelser motiverar en att fortsätta arbetet. Framför allt tycker jag att det är viktigt för alla som jobbar med krogen så att de också känner bekräftelse på att de verkligen gör ett bra jobb, säger Daniel Berlin.

Årets krog är en utmärkelse som har instiftats av RS - Restauranger och storkök - och stiftelsen Sveriges bästa bord. Syftet är att uppmärksamma en restaurang som under året genom sin ambition, sin kreativitet eller på annat sätt tillfört svensk gastronomi något utöver det vanliga.

Tidigare har Daniel Berlin blivit utnämnd till årets uppstickare 2011 av White guide och förra året placerade han sig som nummer 12 på listan Internationell mästarklass, där endast 14 av 800 bedömda restauranger platsar. Även DI Weekend höjde honom till skyarna förra året när de gav honom toppbetyget 25 av 25 möjliga. Och senast i våras blev han listad på Kockarnas krog, en lista där landets 60 mest framgångsrika kockar röstat fram sina favoritkrogar.

Vad beror dina framgångar på?

– Vi har en metod som går ut på hur vi själva skulle vilja att ett restaurangbesök ska vara. Vi försöker skapa en restaurang som har en bra kombination av allt - det ska vara intressant, gott så klart och så jobbar vi hårt för att få tag i de bästa råvarorna. Vi avdramatiserar också restaurangbesöket men tar det samtidigt på största allvar, det ska vara behagligt att komma till krogen och man ska känna sig välkommen och ha en trevlig kväll, säger Daniel Berlin.

Han säger att det varit en stor fördel att vissa saker gick snett när krogen öppnade.

– Det gör att vi i dag slåss för saker som aldrig syns utåt, utan kan fokusera helt på detaljarbetet. Just nu håller jag till exempel på att beställa nya stolar och har säkert provsuttit dem tusen gången känns det som. Det känns verkligen som att vi utvecklas och att vi har mycket kvar att ge.

Att juryn i sin motivering beskrev Skåne Tranås som en omöjlig ort skrattar han åt.

– Ha ha, nej, jag vet inte varför de ser det på det viset. Men utanför Stockholm är kanske allting landet. Jag ser tvärtom bara möjligheter, ligger man mitt i smeten är det lätt att snegla på andra, för mig är det positivt i kreativ bemärkelse och området inspirerar mig. Dessutom finns det inget finare än när folk är tillresta till ens restaurang.

Framöver är det ett tight schema som gäller. I november kommer ett franskt dokumentärfilmsteam till Skåne Tranås och det vankas gästspel i bland annat Frankrike och Sydafrika. Sedan väntar en välbehövd semester i Mexico.

– Det ska bli underbart, sedan drar allt i gång inför nästa år då vi öppnar i mars.