Daniel Berlins krog får stjärna i Guide Michelin

Mat Artikeln publicerades
Daniel Berlins krog får stjärna i Guide Michelin
Foto:Jenni Dahlgren
Daniel Berlins krog får stjärna i Guide Michelin

Det var idel glada miner i Skåne Tranås under onsdagen. Daniel Berlin kan nu titulera sig stjärnkrog efter att ha fått sin första stjärna i Guide Michelin.

När den prestigefyllda Guide Michelin delade ut sina stjärnor på onsdagsmorgonen belönades för första gången även restauranger utanför storstäderna. Och krogen Daniel Berlin kan nu med rätta kallas för stjärnkrog.

– Det känns självklart jätteroligt! Vi har inte varit beroende av Guide Michelin tidigare eftersom det är första gången de går utanför storstäderna men jag tycker absolut att vi hör hemma i guiden, säger Daniel Berlin.

Daniel Berlin och hans kockteam har hittat sitt sätt att jobba och han säger att man inte kommer att ändra konceptet, snarare förbättra det som redan finns.

– Vi är inne på sjunde året, och har en historia, så vi kommer att göra som vi alltid gör. Men det är en sporre för hela teamet och alla inblandade från samarbetspartners till producenter. Alla runt omkring har bidragit till det här.

När utmärkelserna presenterades var Daniel Berlin på plats i Köpenhamn medan de andra kockarna satt hemma hos Erik Andersson i Malmö och tittade på den direktsända presskonferensen. Att man knep en stjärna på den nordiska varianten av Guide Michelin var minst sagt ett glädjebesked.

– Det känns jättekul och vi hade kanske våra aningar, säger Erik Andersson med ett brett leende.

Han har jobbat sida vid sida med Daniel Berlin i 12 år och berättar att man just nu arbetar med att förbereda årets meny.

– Även om det är kul att ha en stjärna så utgår vi inte från att jaga stjärnor. Allt handlar om att ha glada och nöjda gäster, säger Erik Andersson.

Förutom stjärnan till Daniel Berlin fick Fäviken Magasinet, nära Järpen i Jämtland, två stjärnor i senaste upplagan. Det är första svenska restaurangen utanför Stockholm som belönas med två stjärnor. Även Hotel Borgholm och PM & Vänner i Växjö fick varsin stjärna. I storstäderna belönades Sushi Show i Stockholm och Upper House i Göteborg med nya stjärnor. Men det var också en tidigare Brösarpsbo som fick en stjärna i onsdagens utdelning. Mikael Svensson från Brösarp fick sin första stjärna för restaurang Kontrast som han driver i Oslo.

Daniel Berlin säger att han nästan omedelbart åkte från presskonferensen i Köpenhamn till Skåne Tranås för att fortsätta test- och utvecklingsarbetet. Fira kommer man att göra när alla är samlade och på plats.

– Därför blir det nog rätt lugnt ikväll, men imorgon blir det middag och champagne!

Fakta:

Stjärnmärkta restauranger i Sverige

Nya stjärnor i Sverige:

2 stjärnor: Fäviken Magasinet, Järpen.

1 stjärna: Hotel Borgholm i Borgholm, PM & Vänner i Växjö, Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

Övriga svenska restauranger i guiden:

Stockholm, 2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen Krog. 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt.

Göteborg. 1 stjärna: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök och 28+.

Malmö. 1 stjärna: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers.

Källa: Michelin Nordic Guide

TT

Visa mer...

Fakta:

Däckslitage bakom guiden

Första Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.

I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget "värd en resa i sig". I år får Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn, som första nordiska restauranger, tre stjärnor.

Källa: Michelin

Visa mer...