Annons

Datorer, datorer och åter datorer

Inte nog med att han genom åren har sparat sina egna avlagda datorer, han har också fått av vänner och bekanta. och tagit hem dem som kasserats på de arbetsplatser han varit på. I dag har han 120 datorer i sin samling.
Tomelilla • Publicerad 16 februari 2011
Det här är en teleguide som jag hittat på loppis, säger Björn Lindqvist. När jag kollade den närmare fick jag upp numret till Haakers i Onslunda.
Det här är en teleguide som jag hittat på loppis, säger Björn Lindqvist. När jag kollade den närmare fick jag upp numret till Haakers i Onslunda.Foto: 
Björn Lindqvist ska snart flytta irån gården och göra sig av med datorsamlingen. Uno Levinsson, Autoseum i Simrishamn, har blivit tillfrågad om han vill ta över. Bild: Mark Hanlon.
Björn Lindqvist ska snart flytta irån gården och göra sig av med datorsamlingen. Uno Levinsson, Autoseum i Simrishamn, har blivit tillfrågad om han vill ta över. Bild: Mark Hanlon.Foto: 
Så här såg polisens datorer ut. De som satt monterade i deras patrullbilar.
Så här såg polisens datorer ut. De som satt monterade i deras patrullbilar.Foto: 

Björn Lindqvist älskar sina datamaskiner, som de kallades i begynnelsen. Och hans brinnande intresse har lett till att han nu har ett alldeles eget museum, Pceum, som han inrett i den fyrlängade skånegårdens häststall.

– Vi kom hit från Stockholm för drygt tio år sedan, säger han och då jobbade jag på distans ett par år innan jag gick i pension.

Annons

Dalhemsgården, ligger mycket vackert där den lilla grusvägen tar slut och långt från all ära och redighet.

– Men att var så här långt ut på landet är besvärligt vintertid, inte minst den här vintern, säger Björn.

Han bjuder in oss i museet som ännu är lite utkylt. De färgglada randiga trasmattorna som täcker sten-golvet förhindrar trots allt golvdrag.

– När jag byggde upp hyllorna som datorerna står på var jag noga med att inte förstöra det som en gång varit hästboxar, säger Björn och visar oss sin äldsta maskin en IBM pc-AT-81. Det var pc som gällde för de flesta då, för Apples datorer kostade dubbelt så mycket. Men naturligtvis valde man då som nu, dator efter användningsområde, fortsätter han.

På ena väggen har Björn en massa krokar där han hängt hundratals sladdar och kablar. Några av datorerna har han för att plocka delar ur men de andra fungerar förträffligt.

– Mina barnbarn älskar att vara härinne, säger Björn. Vid ett tillfälle när de botaniserade bland datorerna hittade de en massa spelfunktioner som inte jag kände till.

Idén till ett museum fick Björn under sin tid som datachef på Rikspolisstyrelsen. Han guidar runt bland alla underliga skapelser och visar på hålkortsmaskiner, portabla polisdatorer, jättedatorer och små persondatorer av olika årgångar och utseenden.

– Här är en polisradio med dator som satt på bilarnas instrumentbrädor. Med den kom polisen i direkt kontakt med till exempel brotts- och bilregistret när det behövdes. Men med krockkuddarnas tillkomst måste den typen av datorer plockas bort.

Familjen Lindqvist har planer på att flytta till Ystad och sälja gården, vilket betyder att museet måste bort. Troligtvis tar Uno Levinsson, Autoseum i Simrishamn över.

Björn Lindqvist har jobbat med datamaskiner, som det hette från början, i hela sitt liv. Han inledde sin karriär på Saab i Linköping 1964 och har därefter jobbat som programmerare, systemerare, systemutvecklare, projektledare, datachef med mera på stora svenska företag och på rikspolisstyrelsen.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons