"De har en köksflicka!"

Tomelilla
Foto:

Hon har kallats "snudd på oförskämt begåvad" av recensenter. Hennes senaste bok handlar om den fruktade piraten Long John Silvers köksflicka. Elin Boardy inledde författarkvällarna.

Artikeln publicerades 26 juli 2014.

Det doftar curry, serveras lassi och indisk öl och spelas Bollywoodmusik, något högre än bara som ljudkuliss. Författaren Elin Boardy minglar på Johns antikvariat, som i fjor öppnade i Fågeltoftas gamla skola.

– Detta är ett mycket bra sätt att få mig på bra humör. Jag har ju länge varit en Bollywoodnörd, säger Elin Boardy.

Elin Boardy har skrivit tre böcker. Ingen av dem handlar dock om Indien eller filmindustrin där. Den senaste heter Mary Jones historia och är en dagboksberättelse om Long Johns Silver, från Robert Louis Stevensons klassiker Skattkammarön, men skriven av den ökände sjörövarens köksflicka.

I publiken fanns Monica och Peter Gerhard som kommit från Tomelilla för att lyssna på Elin Boardy.

– Jag älskar att gå på författarkvällar, för ett sådant möte kan ge så många nya ingångar i författarskapet. När man möter en författare – får höra vad han eller hon tycker om eller inte tycker om – det ger alltid nya perspektiv på vad man kan läsa i böckerna, säger Peter Gerhard.

Efter mingel och mat mellan bokhyllorna i antikvariatet leddes publiken till en av de gamla skolsalarna, där antikvariebokhandlare John Annas och Elin Boardy tog plats på scen. Författaren fick berätta hur boken kom till.

– Det var när jag höll på och redigera min förra bok, Mot ljuset. Jag får alltid ett sådant flyktbeteende när jag håller på traggla med redigeringen, för det är så tråkigt. Så jag flydde till något annat lustbetonat berättande, som då blev detta.

– Jag tänkte: "Det här ska inte bli något! Detta är bara för mig. Jag ska inte berätta det för någon. Jag behöver aldrig visa det för någon. Det här är bara mitt rum, där vad som helst kan hända. Herregud, vad roligt!". Det var väl ett sätt att försöka lura sig själv, för det blev ju en bok till slut.

Den nya ingången till Robert Louis Stevensons universum kom till Elin Boardy som en blixt.

– Är det någon bok som man ska göra det här med så är det Skattkammarön, för det finns så många som har gjort det innan. Man kan förstås tänka att det är redan gjort. Men ingen kvinna hade gjort det. I huvudsak är det män med intresse för sjöslag på 1700-talet, som vill skriva detaljerade beskrivningar av flintlåsvapen. Det var jag inte intresserad av, men kände samtidigt att här var en nisch som ingen annan hade gjort något på.

– Men vem skulle jag skriva om? Long John Silver själv har ju författaren Björn Larsson gjort så väl. Var det Silvers fru, som nämns i originalet? Nä, det var lite för nära. Så satt jag och tänkte att Silver och Dolores drev en krog i Bristol, de kanske hade en köksflicka?... Ah! De har en köksflicka!

– Det var bokstavligen så det gick till.