"Det krävs alternativ till dåligt sällskap"

Tomelilla Artikeln publicerades

Det är aldrig försent att ha en lycklig barndom och det gäller att ersätta dåligt sällskap med ett alternativt "gäng".

Det är knäpptyst när Fryshusets grundare, Anders Carlberg, föreläser på Folkets park under fryshusandans andra och sista dag.

– Alla söner måste få komma ut ur pappas skugga och finns ingen närvarande manlig förebild kan organisationer som Hells Angels bli skuggpappan, säger han.

Att säga till en ungdom på glid att det bara är att sluta umgås i fel sällskap är att göra det enkelt för sig. Socialarbetare och andra som jobbar med ungdomar måste erbjuda ett alternativ.

– Scouterna insåg faktiskt detta för länge sedan och kallade sina ledare för "pathfinders", hjälpare att hitta stigen i sin egen själ. Man kan inte låta alternativet till "familjer" som Hells Angels vara att gå ut i ett tomrum.

Han säger också att det är för mycket snack om hur man ska sätta fast ungdomar och att partierna talarom att samhället ska ta tuffare tag.

– Problemet är att det finns en vuxenvärld som inte förstår och som inte lyssnar.

Enligt Anders Carlberg krävs erfarenhet, öppet sinne, lugn och stabilitet för att hjälpa ungdomar att hitta sin egen identitet.

– Unga testar konstant gränserna för att se om den vuxne står kvar.

Själv gick han in i en djup depression i 45-årsåldern, som en följd av att hans mamma gick bort när han var femton.

– Jag hade inte bearbetat sorgen och efter krisen analyserade jag mina drömmar under nio år. Drömmar är en oerhörd tillgång ska ni veta.

Linda Ohlsson, lärare på Korsavadskolan i Simrishamn, tycker att de två dagarna varit både givande och inspirerande.

– Egentligen borde det inte behövas ett seminarium utan vi borde alltid jobba mer med ungdomar i vardagen och lyssna på dem.

Hon har uppmanat politikerna i hennes kommun att komma till skolan och vara med under en dag.

– Två har redan nappat så vi får se vart det landar och hur vi kan gå vidare.