Distriktssköterskan: ”Lämna aldrig barn ensamma i bilen”

Tomelilla Artikeln publicerades
Arkivbild: Distriktssköterska Åsa Håkansson.
Foto: Albin Brönmark
Arkivbild: Distriktssköterska Åsa Håkansson.

Den som lämnar sitt barn i en bil som står parkerad i solen utsätter det för stora risker. Barnet riskerar i värsta fall att dö.

Fallet med barnet i Tomelilla slutade lyckligt, men riskerna med att lämna ett barn i en varm bil är stora. I maj 2013 dog en tvåårig pojke i Eslöv av överhettning sedan han hade glömts kvar i en parkerad bil.

– Man blir snabbt uttorkad i värmen. Efter ett tag svimmar man och det kan ju bli ännu värre, säger Åsa Håkansson, distriktssköterska på Apgrändens barnavårdscentral i Ystad.

Temperaturen i en parkerad bil som lämnas i solen stiger snabbt. Det kan bli 70 grader inne i kupén enligt mätningar som Svenska kennelklubben har gjort. Även vuxna tar skada av att vistas under längre tid i så hög temperatur.

– Skillnaden är att vuxna kan ta sig ut, eller i alla fall banka och göra andra uppmärksamma på situationen. Vuxna har också en större kroppsvolym vilket gör att de klarar sig längre, säger Åsa Håkansson.

En annan fara som Åsa Håkansson gärna vill lyfta är risken för höga temperaturer i barnvagnar.

– Många gånger hänger man för en filt över vagnen på sommaren, men det blir väldigt varmt där innanför. Är vagnen dessutom svart blir det ännu värre. Det är väldigt viktigt med ventilation, säger Åsa Håkansson.

Hon tror att man kanske låter sig luras av att det bara är maj månad och att det ännu inte är högsommar.

– Man tror nog att det inte är någon fara, men man ska aldrig lämna barn – eller djur för den delen ensamma – i en bil mer än under möjligtvis väldigt korta stunder.