DNA på äppelskrutt ledde till sex månaders fängelse

Brösarp Artikeln publicerades
Foto: Janerik Henriksson/TT

Mannens DNA på en äppelskrutt ledde till en fällande dom i tingsrätten. Nu döms mannen till sex månaders fängelse för grov stöld.

Som YA berättat om var det en sen kväll i september som ett äldre par i Brösarp, som varit och hälsat på vänner, kom hem till ett alldeles upp- och nervänt hus.

Någon hade tagit sig in genom ett källarfönster, och rotat igenom i princip alla garderober, lådor, pärmar och skåp. Det visade sig att tjuven eller tjuvarna hade tagit med sig en stor mängd saker – inte bara sådant som tv, dator, mobiltelefoner och spritflaskor, utan också nyare kläder och skor, och till och med vardagsvaror som kryddburkar, kaffe och en påse mjöl var borta.

Polisen hade inte jättemycket att gå efter, men hittade ett halvätet äpple som man skickade till analys. Och vars DNA-spår matchade en 45-åring som för några år sedan varit misstänkt för andra inbrott. När mannen i slutet av januari kom till Sverige med färjan från sitt hemland i Baltikum såg gränspolisen att det fanns en order på att han skulle tas in för förhör

Det visade sig med extremt stor sannolikhet vara mannens DNA på äpplet. Mot mannens nekande dömer nu tingsrätten honom för grov stöld med påföljden sex månaders fängelse

Han ska också ersätta försäkringsbolaget för drygt 20 000 kronor och betala närmare 1400 i ersättning för sveda och värk till kvinnan som utsattes för brottet.