Dom: Fängelse för våldsamt motstånd och stöld av cross och verktyg

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En 25-åring som stal en motocross-mc och diverse redskap från en garage i Blentarpstrakten i fjor döms till fängelse. Domen gäller också våldsamt motstånd och grov olovlig körning.

I maj i fjor stals en motocrossmotorcykel och redskap – som röjsåg, motorsåg, häcksax samt dunkar med bensin – från ett garage i Blentarpstrakten.

På brottsplatsen hittades vid den tekniska undersökningen en cigarettfimp, och på den kunde DNA från en Tomelillabo i 25-årsåldern säkras.

25-åringen, som tidigare dömts för bland annat misshandel, olaga hot och skadegörelse, har erkänt stölden av motocrossen men inte de övriga sakerna.

Tingsrätten anser dock inte att det finns någon annan rimlig förklaring till att en massa andra saker försvunnit från garaget samma natt som motorcykeln, än att det är 25-åringen som stulit även det andra godset. Teorin att någon annan skulle varit där samma natt och stulit sakerna anser rätten är långsökt och orimlig.

När några poliser i slutet av maj i fjor skulle förhöra Tomelillabon så blev det handgemäng.

En av polismännen lyftes enligt åtalet upp och kastades sedan på golvet av 25-åringen – men han frias från åtalspunkten våld mot tjänsteman. Rätten anser det inte bevisat att 25-åringen avsiktligt kastade ner polisen för att skada denne. Däremot fälls han för våldsamt motstånd – han satte sig till motvärn mot poliserna när de skulle gripa honom, vilket han också erkänt.

Domen gäller också ett fall av grov olovlig körning tidigare under 2017. Två poliser såg den körkortslöse Tomelillabon lämna en bil vid förarplatsen. Själv hävdade han att han satt i baksätet.

Straffvärdet på de gärningar Tomelillabon döms för anses vara två månaders fängelse. Och eftersom brotten ifråga begicks då han fortfarande hade prövotid efter att ha frigetts villkorligt från tidigare fängelsestraff, så förverkas också ytterligare några månaders tidigare medgiven villkorlig frigivning.

25-åringen ska också betala drygt 10 000 kronor till försäkringsbolaget som ersatt de stulna föremålen.