Ecotopia redo för omvärlden

Tomelilla Artikeln publicerades

Under flera år har paret Karin Malmgren och Roland Birgersson målmedvetet och steg för steg förverkligat sin dröm om ett ekologiskt kunskaps-centrum. Nu öppnar man upp dörrarna till Ecotopia.

Förra helgen arrangerade paret verksamhetens första kurs där österrikiske experten Herbert Gruber lärde ut tekniken att bygga hus med halmbalar. Starten överträffade förväntningarna och var med råge fulltecknad. Lördag den 19 maj är det dags för att bjuda in allmänheten men innan dess vill man ha en fest för alla som stöttat och hjälpt till längs vägen.

– Vi har bjudit in hantverkare, leverantörer, vänner och alla människor som på något sätt varit inblandade att göra Ecotopia till det som det är i dag, säger Roland Birgersson.

Med ett kafé, framtidsverkstaden och sex kommande stugor byggda i olika miljövänliga ekologiska material som halm, lera, trä och hampa är man redo att ta en paus i byggprocessen.

– Vi har levt i en liten sluten värld för sig och vår målsättning är att vara en inspirationskälla och presentera olika hållbara lösningar, säger Karin Malmgren.

En gäst som blivit inbjuden att tala på invigningen är Varis Bokalders, eko- arkitekt i Stockholm. Han säger att Ecotopia är en unik plats i Sverige.

– Vi har ekologiska hus och ekobyar samt ett ekocentrum i Göteborg, men det ligger mitt i stan. Jag tycker det är extra spännande med kopplingen till odlingen på gården, säger Varis Bokalders.

Radiojournalist Marie Sandgren jobbar på en bok tillsammans med Karin Malmgren.

– När jag kom hit för ett drygt år sedan fascinerades jag över energin och den kraft som fanns på gården. Vi är på väg in i en ny tid som kräver både nya och gamla lösningar, säger Marie Sandgren.

Framöver blir det visningar, kurser och möjlighet till övernattningar, jämte självhushållningen och en liten ekologiskt inriktad byggvaruhandel.

– Det känns fantastiskt skönt att efter år av jobb och förberedelser öppna upp för världen, säger Karin Malmgren med eftertryck.