Eljaröd kom, sågs och segrade igen

Tomelilla Artikeln publicerades

Någon anlände i frack, andra på motorcykel och om det var shortsväder eller dags att dra på sig höstjackan tvistade de lärde. Dragkampen var dock utan tvekan Brösarpsdagens höjdpunkt.

Förutom ank-race, tombola och öltält fanns det massor för besökarna att prova på och under dragkampen var publiken helt med på noterna. Med lagen Brösarps ungdomar, Sillaröd, Brunnsvik, Bertilstorp, Brösarp 50 plus, Eljaröd, Maglehem och Södra Lökaröd var kampviljan på topp under de fyra kamperna.

- Kom igen då, ropar Göran Sjöström och coach för Södra Lökaröds lag, för fulla muggar.

Det stod klart efter de inledande kamperna att den ena sidans gräsunderlag var mer fördelaktig än den andra, men vad gjorde väl det när man singlade slant om placeringen.

- Det är faktiskt så stor skillnad att det inte är sant. Jag måste säga att det är ganska så kämpigt att dra fast kul, konstaterade Else-Marie Sjöström, fru till lagets coach.

På egen risk

En bit bort kunde besökarna testa yxkastning på egen risk. Lina Gustavsson från Skövde säger att hon själv blev medlem i Österlens yxkastare Brösarp för ett drygt år sedan.

- Min pappa blev nordisk mästare 2010 och vann även i Finland i år, så det är kanske inte så konstigt att jag blev sugen på att testa. Jag är inte i hans klass ännu, säger Lina Gustavsson, med ett leende.

Någon som i stället valde att testa grässlalom är Håkan Bengtsson från Maglehem.

- Jag kan åka skidor och det var roligt att pröva på det här sättet. Jag kommer nog att åka till Brösarps skidbacke i vinter, säger han.

Roliga maskiner

Veteranutställningen är ett annat uppskattat inslag. Lukas Flinck från Brösarp åker runt på en slags minitraktor med ett nöjt leende.

- Det är roligt med maskiner och jag har en egen med på utställningen, upplyser han.

Byängen är den perfekta platsen för publika arrangemang och det fanns ett stort antal utställare som sålde allt från äpplen, bröd och pumpor till snapphanekortlekar och oljor.

- Min kortlek är faktiskt en storsäljare i Belgien, säger Caroline Sellgren, som även säljer presentkorgar vid sitt bord.

Dagen avslutades med att Eljaröd lyckades dra sig till seger. Därmed kan de låta skylten om regerande mästare hänga kvar tills nästa år.