En medeltidsborg i generationsskifte

Tomelilla Artikeln publicerades

Sveriges kanske äldsta bebodda slott har varit i släkten Ehrensvärds ägor i mer än 200 år. Snart lämnar greve Jörgen Ehrensvärd slottet och äldste sonen Jan med fru och barn flyttar in i den medeltida miljön.

Det ligger något mystiskt och sagolikt över Tosterups slott. Den respektingivande tjockleken på stenväggarna och borgens vida vallgrav påminner om forna tiders stridigheter i Skåne. Den senmedeltida byggnaden dominerar landskapet med sin säregna arkitektur.

- Det speciella med Tosterup är att det är så gammalt. Äldsta delarna är från 1300-talet och stilen är bevarad utan tillbyggda torn och tinnar, berättar Jörgen Ehrensvärd.

Han har bott på slottet sedan mitten av sjuttiotalet efter att bara 24 år gammal ha övertagit det av sin far. Då hade han bara besökt slottet vid ett par tillfällen på sommaren.

- Att jag skulle ta över Tosterup kom som en total överraskning. Och på den tiden ifrågasatte man inte en sådan sak.

Jörgen Ehrensvärd fick lämna planerna på att bli officer och utbildade sig i stället till lantmästare i Alnarp. Slottet som stått tomt sedan andra världskrigets slut, renoverades och började leva på nytt. Tillsammans med sin fru och tre barn har Jörgen Ehrensvärd sedan dess bott och verkat i den historiska byggnaden. Numera ligger slottet honom varmt om hjärtat.

- Alla uppskattar inte ensamhet men jag trivs i det här lugnet. Här lever man med årstiderna. Om två år tar nästa generation över Tosterup slott då sonen Jan och hans fru Catherine flyttar in med sina tre barn. Nuvarande innehavarna bosätter sig i ett lite behändigare hus intill borgen.

- Det är ett tungt arbete och ansvar att underhålla slottet, säger Jörgen Ehrensvärd.

- Det tar två och en halv timme för mig att klippa gräset, skrattar han.

Några kända spöken finns inte på Torups slott. Och kanske bidrar det till att många vill ha sina bröllopsfester i flygeln.

Medan vi pratar kommer barnbarnet Alexander 10 år kutandes över kullerstenarna på slottsgården.

- Vad gör du?

- Jag pratar med tidningen.

Alexander nickar förstående och kisar lite med ögonen.

- Coolt farfar.