Annons

En stor dag för målarmusslan

”Är det vettigt att satsa 50 miljoner kronor på en mussla?” frågade Göran Enander, länsöverdirektör, retoriskt i sitt tal. I går var det invigning av det nya stora vattenvårdsprojektet i Fyledalen och svaret blev ett tydligt ja.
Tomelilla • Publicerad 20 oktober 2011
”Det har varit roligt att få träffa yrkesverksamma människor som brinner för det här”, sa Anton Dehman som var med på invigningen av det nya projektet. Vattenkikarna används för att titta på musslor.
”Det har varit roligt att få träffa yrkesverksamma människor som brinner för det här”, sa Anton Dehman som var med på invigningen av det nya projektet. Vattenkikarna används för att titta på musslor.Foto: Hanna F.Ellborg

– Målarmusslan är en symbol och en indikator på om vi lyckas med det här projektet, sa Ivan Olsson, projektledare.

Det EU-finansierade projektet handlar inte bara om att återinföra målarmusslan i Fyledalens vattendrag, utan är faktiskt Sveriges största vattenvårdande projekt någonsin.

Annons

Flera län är delaktiga och genom arbetet hoppas man förbättra kvaliteten i de olika vattendragen.

– Det handlar om att bli av med övergödning och få en bättre biologisk mångfald. Men också om att sprida kunskap om miljö och naturvård, sa Göran Enander.

Viktig del

Det var därför som Filip Hörberger, 16 år, var på plats. Han går naturvetenskapligt program på Österportsskolan i Ystad och skolungdomar är en viktig del av projektet.

– Vi ska skriva en artikel om allt vi fått reda på om musslorna för att skapa ett intresse hos andra skolelever. Jag visste inte att den var hotad förrän jag kom hit, sa han.

Filip Hörberger tyckte att det var viktigt att få unga engagerade.

– Jag tror det är bra att komma ut och snacka med de unga men inte göra det för långt och tråkigt. I dag har det varit jättekul, sa han innan han gick iväg för att cykla dressin.

Unga målgruppen

Även Carl Piper, markägare, riktade sig till de unga.

– Det är glädjande att se den första skolklassen här, det är ni som ska bära det här vidare, sa han.

Annons

Ivan Olsson sa att projektets viktigaste målgrupp är de unga.

– Vi vill skapa förståelse för vattenvård i Sverige. Det är verkningslöst utan ett lokalt engagemang, sa han.

”Lite omtumlad”

På plats vid invigningen fanns flera politiker från Tomelilla men också experter från olika länsstyrelser runtom i Sverige.

Stefan Lundberg från Naturhistoriska riksmuséet hade rest ner från Stockholm för att vara med.

– Jag känner mig lite omtumlad i dag. Fram till slutet av 90-talet var målarmusslan helt okänd, nu har vi fått naturvårdssverige att vakna upp, sa han.

Taner Caliskan
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons