Annons

En träff på skyttebanan

Ladda, skriker skjutledaren. Alla klara? Eld! Det är en helt vanlig torsdagskväll på skjutbanan för Tomelillas pistolskyttar. Träning och åter träning är det som gäller för att bli en hyfsad skytt.
Tomelilla • Publicerad 25 maj 2011
Foto: Mark Hanlon
Med hjälp av en stark kikare kan skytten ha koll på hur skotten sitter.
Med hjälp av en stark kikare kan skytten ha koll på hur skotten sitter.Foto: 
Caroline Nilsson har tagit över sin farfars pistol. Pappa Kjell som också är skytt kontrollerar pistolen.
Caroline Nilsson har tagit över sin farfars pistol. Pappa Kjell som också är skytt kontrollerar pistolen.Foto: 
Efter eldgivningen är det dags för skyttarna att gå fram till tavlorna och markera sina träffar.
Efter eldgivningen är det dags för skyttarna att gå fram till tavlorna och markera sina träffar.Foto: Mark Hanlon

TOMELILLA. -Det är svårt att skjuta med pistol, säger ordförande i Tomelilla pistolskytteklubb Gunnar Svensson. Man måste öva mycket.

För honom är det avkoppling att komma ut till skjutbanan i Kronoskogen bakom Tosselilla. Han jagar inte eller skjuter med gevär, utan det räcker bra med pistol.

Annons

Han skjuter med en finkalibrig pistol som de flesta gör under träningen på torsdagskvällen.

Klubben har funnits sedan 1938 och har ett 50-tal medlemmar. En av de yngre skyttarna är Caroline Nilsson. Hon håller på att skjuta in sig med ett nytt vapen, en tysk Sig sauer.

-Det har varit min farfars pistol, berättar hon. Han var ordförande i klubben tidigare.

Själv är Caroline tredje generationen som skjuter pistol inom familjen, pappa Kjell är också med på banan.

Hon är inte riktigt med nöjd med hur träffarna sitter.

-Nja, det tar några gånger innan man får kläm på vapnet och vet hur man ska hålla. Men det ska bli roligt med ett eget vapen.

Ett knep att bli en bra skytt är att torrträna mycket, avfyra vapnet utan att det är laddat.

Pistoler och revolvrar är eftertraktade saker bland kriminella. De är lätta att ha med sig och är inte så skrymmande som gevär. Det kan vara en förklaring till att klubben har haft många inbrott på skjutbanan genom åren.

-Folk tror nog att vi har vapen härute, säger Lars Rosvall, som är gammal polis och erfaren skytt. Men här förvaras aldrig några vapen.

Skjutbanan ligger avsides till, långt ute i skogen, vilket gör att eventuella tjuvar kan härja ostört. Vid några inbrott har man kunnat se hur de objudna gästerna rotat runt utan att ta med sig något.

Annons

Det händer också att folk söker sig till klubben i tron att de ska få vapenlicens direkt, för att sedan köpa en pistol eller revolver.

-Vi hade ett gäng från Sjöbo som var här några gånger och tränade, berättar Lars Rosvall. När de förstod att det tar lång tid att få licens slutade de att komma hit.

För att få licens måste man vara skötsam och inte kriminellt belastad. Det krävs också medlemskap en längre tid i en skytteklubb och att skytten uppfyller kraven för ett guldmärke för att ett intyg ska utfärdas.

Lars Rosvall har skjutit sedan 1960-talet och tävlar bland annat i fripistol. Ett vapen som Ragnar Skanåker gjorde känt när han tog Sveriges första OS-guld i München på 1970-talet.

-En fripistol kännetecknas bland annat av ett mycket lätt tryck på avtryckaren.

Till helgen ska klubben försöka värva fler medlemmar. Då har man öppet hus på skjutbanan och den som vill får prova på att skjuta själv under lördagseftermiddagen.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons