En yngling frisläppt men misstankar om medhjälp till rån kvarstår

Tomelilla Artikeln publicerades
Polisen lyckades få tag i den misstänkte rånaren bara timmar efter rånet.
Foto: Jenni Dahlgren
Polisen lyckades få tag i den misstänkte rånaren bara timmar efter rånet.

Den ene av de två ynglingar som greps av polisen för två knivrån i Tomelilla under måndagen har släppts. Han är dock fortfarande misstänkt för medhjälp till mack-rånet. Under tisdagen har polisen gjort fler beslag i Tomelilla som styrker misstankarna.

Sedan polisen gripit två misstänkta för knivrånen mot Coop och Roger Olssons macklivs i Tomelilla pågår ett arbete med att förhöra de misstänkta och intervjua vittnen och andra berörda när det gäller händelserna. Den ene av de två ynglingar suttit anhållna sedan i måndags har blivit frigiven.

– Mannen som är född 1999 är frigiven och det var ett rimligt beslut, men misstankarna som nu ändrats till medhjälp till rån, kvarstår, säger Mikael Björk, spaningsledare i Ystad.

Den andre mannen som är född 1998 är misstänkt både för mackrånet den 27 juni och rånet på Coop under måndagsmorgonen. Och i hans fall har misstankarna förstärkts. Detta då polisen gjort fler beslag och hållit förhör med olika personer.

– Under onsdagen ska åklagaren besluta om hon ska begära att han ska häktas.

Polisen har inte velat gå in på närmare detaljer såsom vilket exakt byte rånarna kommit över mer än att det rör sig om pengar. Man har inte heller velat avslöja vilken koppling de nu misstänkta ynglingarna har till varandra. Dock kan Mikael Björk avslöja att den frihetsberövade ynglingen är hemmahörande i trakten och har anknytningar till Tomelilla.

Ingen människa ska ha skadats fysiskt vid de två rånen och efter det första rånet har polisen haft en teori som de arbetat efter. Både Coop och Roger Olssons macklivs ska ha kameror i butiken vars filmer skickats till polisens utredare. Om dessa kan användas som bevisning är dock oklart eftersom rånarna ska ha maskerat sig.

Fakta:

96 timmar på sig

När polis griper en misstänkt person för ett brott anmäls gripandet till åklagare och polisen håller förhör med personen. Efter förhöret beslutar åklagaren om personen ska anhållas, det vill säga vara fortsatt frihetsberövad, eller om han eller hon ska försättas på fri fot.

Om den misstänkta personen anhålls måste åklagaren sedan, enligt rättegångsbalken, skicka in häktningsframställan till domstolen senast klockan tolv tredje dagen efter anhållningsbeslutet.

Domstolen har 96 timmar på sig att hålla häktningsförhandling.

(Källa: Åklagarmyndigheten)

Visa mer...