Djur skräms av Eons helikopter – trots försök att varna: ”Jättetråkigt att det blir så”

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Arkivbilder.
Foto: /TT
Arkivbilder.

Eon besiktigar just nu elnätsområdet över Österlen med lågt flygande helikopter.

Flera djurägare är upprörda över att helikoptern kommer väldigt nära hagar och skrämmer djuren.

Det var många som undrade varför en helikopter cirkulerade över Tomelilla- och Simrishamnsområdet under tisdagen. Helikoptern kom lågt flygande och skrämde djur på flera håll.

Helikoptern tillhör Heliair Sweden AB som just nu genomför driftbesiktning av kraftledningar åt Eon. Besiktningen kommer att pågå fram till den 15 februari och på Heliairs hemsida går det att få mer detaljerad information om var flygningarna sker.

– Att använda helikopter är både effektivare och billigare än att gå på marken, säger Johan Aspegren på Eon.

Han vet samtidigt att det är många djur som kan bli skrämda av helikoptern.

– Det är jättetråkigt att det blir så. Vi skriver alltid på vår hemsida när vi ska göra besiktningar men jag förstår ju att man inte går in där och läser hela tiden. Vi har en tjänst där alla djurägare kan få ett meddelande innan flygningen och det är väldigt många som har anmält sig där.

Helikoptern vid Simrishamn på tisdagen.
Foto: Yvonne Ljungström
Helikoptern vid Simrishamn på tisdagen.

Han säger att de även har försökt nå ut till djurägare via tidningar.

– Vi har annonserat i lantbrukstidningar och hästtidningar också, för som jag har förstått det så är det framför allt hästarna som blir väldigt rädda. Men det är ju inte alla som läser de tidningarna heller.

Tjänsten har funnits i sex år och innebär att djurägarna får ett sms senast samma dag som flygningarna görs. Sedan den infördes har klagomålen från djurägare sjunkit.

– Man anmäler sig till tjänsten på vår hemsida och det kostar naturligtvis ingenting. Då får man veta var och när vi flyger.

Charlotta Arvidsson bor i Äsperöd och tycker att E.on borde informera djurägare bättre.

– Helikoptern flög jättelågt, bara 15 meter över marken. De säger att de ska flyga över ledningar men det är inte det enda de gör. De hovrar över hagarna och hästarna blir livrädda. Det är inte roligt när det är avelsäsong och man har dräktiga ston. De skenar och tvärnitar precis innan staketet.

Hon hade önskat att man fick mer information i förväg.

– Jag förstår att man måste kolla ledningar men tänk om de hade kunnat planera lite i förväg och kanske skicka ut ett kalendarium med var de ska vara under sex månader framöver. Då hade man kunnat välja hur man ska göra. Man ska inte behöva blir så här överraskad.

Besiktningarna görs vart eller vartannat år och efter stormar eller andra besvärligheter. Meddelanden går ut senast samma morgon, något som Charlotta Arvidsson tycker är för kort tid.

– Nej då hinner man inte planera.

Heliair Sweden är medvetna om att många djur kan bli skrämda av deras helikopter. På sin hemsida skriver de att de försöker undvika att flyga över bebyggelse och djur men att det ibland är svårt att upptäcka hagar i tid, då de opererar på låg höjd och att träd kan skymma sikten framåt.