Annons

Fältförsök för smartare majsodling

På tolv åkrar i östra Skåne testodlar Hushållningssällskapet majsfrön som förbehandlats på olika sätt. Målet med fältförsöket är att se om man kan minska behovet av att ge extra fosforgödning i samband med sådden - något som skulle gynna både miljö och plånbok.
Bollerup • Publicerad 29 maj 2018
Genom förbehandling av fodermajsutsädet hoppas man i projektet som Hushållningssällskapet genomför kunna minska behovet av extra fosforgödning i samband med sådden.
Genom förbehandling av fodermajsutsädet hoppas man i projektet som Hushållningssällskapet genomför kunna minska behovet av extra fosforgödning i samband med sådden.Foto: Sprisse Nilsson

På ett blåsigt fält i Bollerupstrakten växer fodermajs – så här års ännu inte mer än gröna bladknippen, knappt och jämnt decimeterhöga.

Men just det här fältet är inte som andra majsfält – på en mindre del av fältet markerar olika pinnar ett pågående fältförsök. Och en närmare titt avslöjar rader där olika slags frön såtts, och en temperatursensor som placerats ut för att hålla koll på marktemperaturen.

Eva Stoltz och Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet i majsfältet - på väg till hörnan där fältförsöket bedrivs.
Eva Stoltz och Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet i majsfältet - på väg till hörnan där fältförsöket bedrivs.Foto: Sprisse Nilsson
Annons

Allt är majs. Men fröna har innan sådden förbehandlats på olika sätt, berättar Magnus Nilsson, fältförsöksledare på Hushållningssällskapet Skåne inom området fröteknologi.

– Idén är att behandla utsädet på olika sätt, till exempel genom att fröet betas med en näringsblandning med fosfor, så plantan har tillgång till fosforn direkt, eller genom att fröet behandlas för att plantan lättare ska kunna tillgodogöra sig den fosfor som redan finns i marken runtomkring. Det finns också kontrollrader med frön som inte behandlats alls eller fått en normal startgiva av gödning, säger Magnus Nilsson.

bild 1/2
Magnus Nilsson och Bo Isaksson från NoroTec.
Magnus Nilsson och Bo Isaksson från NoroTec.

Den här dagen är han på plats tillsammans med några av de andra i projektet för ett uppföljningsbesök.

Fältet utanför Bollerup är sista anhalten av totalt 12 olika fält, från Fjärlöv i norr till Bollerup i söder, där projektet har odlingar – ett projekt där man fått bidrag från Europeiska Innovationspartnerskapet EIP-agri, och där också företagen Yara, NoroTec och Scandinavian Seed medverkar.

Eva Stoltz från Hushållningssällskapet i Örebro berättar att förbehandling av utsäde är något som än så länge är vanligare i en del andra länder, men i Sverige nu börjat bli mer förekommande för vissa grödor.

I slutet av maj har plantorna inte blivit så stora än. Någon gång i september-oktober, då majskolvarna med de stärkelserika kornen i utvecklats, skördas hela plantan för att bli ensilage.
I slutet av maj har plantorna inte blivit så stora än. Någon gång i september-oktober, då majskolvarna med de stärkelserika kornen i utvecklats, skördas hela plantan för att bli ensilage.Foto: Sprisse Nilsson

Förhoppningen med projektet är att kunna minska eller helt eliminera behovet av ge extra fosfor vid odlingsstarten.

Det skulle i så fall innebära en vinst inte bara för miljön genom mindre läckage av näring till vattendragen – utan också ekonomiskt, menar Bo Isaksson från NoroTec:

– Man skulle kunna göra en besparing på ungefär 500 kronor per hektar.

Ett av de förbehandlade majsfröna som odlas i fältförsöket.
Ett av de förbehandlade majsfröna som odlas i fältförsöket.Foto: Sprisse Nilsson

Projektgruppen ska nu komma tillbaka regelbundet för att följa plantorna ända fram till september-oktober, då majsen skördas och blir ensilage.

Vissa skillnader mellan några av raderna kan redan anas så här i maj – men eftersom torkan hållit tillbaka alla plantorna i tillväxten är det för tidigt att säga något om slutresultatet än.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons