Familjedrag på Svampa

Tomelilla Artikeln publicerades
Felicia Bendroth är 14 år och yngsta förare. Debuten gick fint, Lucas Buhre fyller på depåerna till höger. 3 bilder
Foto:Michael Tjelder
Felicia Bendroth är 14 år och yngsta förare. Debuten gick fint, Lucas Buhre fyller på depåerna till höger.

Det är inget problem med återväxten inom folkrace om man ser sig om på Svampafestivalen. Motorsportfamiljen Buhre har deltagare i alla klasser.

Bröderna Bengt och Arne Buhre var med redan när folkracefenomenet föddes i början av 80-talet.

Av bara farten blev det en hel motorklan när de förde vidare sitt största intresse till både barn och barnbarn – åtta aktiva förare, säkert ett femtontal familjemedlemmar totalt som cirkulerar runt depåtältet för Team Buhres Motorsport på årets upplaga av Svampafestivalen. Plus kompisar och gamla rallyförare så långväga ifrån som finska Lappland.

– Jag körde rally i 20 år, säger Heikki Kiuru från Kemijärvi som tävlar för Team Buhre Motorsport. Men nu är det veteranklassen som gäller. Men det är samma vilja att vinna, när hjälmen kommer på växer hornen ut.

Motorglädjen förenar alla åldrar.

Året man fyller 15 blir det möjligt att börja köra folkrace. Det har Felicia Bendroth tagit fasta på, och har precis gått i mål i sitt första race på Svampafestivalen trots att hon bara är 14 år och yngsta förare på hela tävlingen. Några småtjejer kommer fram och frågar om det är kul att köra och får ett skrattande ja.

Hela 17 tjejer startar i juniorklassen mellan 15-18 år. Så även dotterdottern Buhre. Mamman Tiana Månsson (född Buhre) grattar sin dotter Evelina som kört sitt första heat och kliver ur bilen med ett lika stort leende som kompisen Felicia.

Morbror Tonnie Buhre går med upp till läktarna för att se Tianas kvalheat.

Några tips om hur man tar hem starten kan han bjuda på.

– Jag gasar innan för att hålla rätt varvtal när starten går, sen går det inte att höra, säger Tonnie. Och på detta hala underlag vinner den som kör lugnast, inte är för hetsig.

Systern Tiana blir tvåa i starten och lyckas hålla den platsen ända in i mål. Det ligger i släkten.