Fick starkt frätande syra i ansiktet

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: Arbetsmiljöverket

Två personer, som skulle kapa ett gammalt rör på Österlenmejeriet i Lunnarp, fick 53-procentig salpetersyra i ansiktet och på armarna. Nu är olyckan anmäld till Arbetsmiljöverket.

Under sex veckor har Österlenmejeriets tidigare ägare Skånemejeriet jobbat med att demontera och plocka bort sin gamla utrustning, och man har använt sig av en utomstående entreprenör för själva demonteringsarbetet.

Det är framför allt rör och tankar samt tillhörande processutrustning som man håller på att plocka bort. Och det var vid en av de gamla, sedan tidigare nedstängda, diskcentralerna som olyckan var framme den 26 oktober. När rören skulle kapas av två arbetare visade det sig att röret inte blivit tömt, vilket ledde till att vätskan med salpetersyra stänkte på bägges underarmar, händer och kinder.

Arbetet ska dock ha stoppats omedelbart och de båda entreprenörerna spolade sig med vatten. Inga synliga skador ska ha uppstått av den frätande syran, och när man efter olyckan gjort en analys av läget har man kommit fram till att man missade det odränerade röret på grund av att det redan sedan tidigare var bortkopplat. Ett tidigare arbete som alltså inte hade utförts på ett korrekt sätt, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

Rutinerna ska nu uppdateras efter tillbudet.