Finns gott hopp i utredningarna om rånen

Tomelilla Artikeln publicerades
Brutala rån i Fränninge och väster om Brösarp.
Brutala rån i Fränninge och väster om Brösarp.

Fortfarande inga skäligen misstänkta gärningsmän - men det finns hopp. Så beskriver polisens utredare jakten på de rånare som härjade i trakterna av Brösarp och Fränninge strax innan jul.

– Nej, vi har inga skäligen misstänkta gärningsmän än, men det finns en hel del intressant utredningsmaterial att jobba vidare med, så min förhoppning är absolut att vi ska lösa detta, säger Mårten Wetterberg, utredare vid polisen i Ystad.

De två dramatiska rånen, det ena mot ett äldre par i trakten av Brösarp och det andra mot ett LSS-boende i Fränninge, ägde rum nattetid med bara ett dygns mellanrum veckan innan jul. De snarlika tillvägagångssätten och den geografiska närheten har såklart inte gått polisen förbi, men det är inget som i nuläget påverkar utredningen.

– Av rent utredningstekniska skäl är det bättre om man så långt som möjligt utreder ärendena som separata händelser, för att undvika låsningar vid vissa teorier. Men vi är självfallet observanta på alla observationer som eventuellt korsar varandra, säger Mårten Wetterberg.

På samma sätt resonerar polisen kring den senaste allvarliga incidenten, då en värdetransport rånades i Ystad.

– Det finns gemensamma inslag i alla händelserna, men inget som är hyper-unikt eller tyder på en uppenbar koppling, säger Mårten Wetterberg.

Letandet efter såväl stöldgods som fler vittnen till rånen i Brösarp och Fränninge fortgår, samtidigt som de fynd som gjorts på brottsplatserna är på teknisk undersökning.

– Vi har många utredningsåtgärder kvar som jag tror kan leda oss rejält framåt, säger Mårten Wetterberg.