Fler nattvandrare behövs i centrum

Tomelilla Artikeln publicerades
Nattvandrarna Tomelilla när de fick bidrag vid Tomelilla lucia i fjor – Axel Olsson, Angelica Larsson och ”Pajke” Nilsson. Bilden är från deras Facebooksida där man kan se mer om verksamheten.
Foto: Privat/Malin Larsson
Nattvandrarna Tomelilla när de fick bidrag vid Tomelilla lucia i fjor – Axel Olsson, Angelica Larsson och ”Pajke” Nilsson. Bilden är från deras Facebooksida där man kan se mer om verksamheten.

Det är viktigt för tryggheten att det finns vuxna ute och rör sig i samhället. Och nu hoppas polisen på att fler vill nattvandra för att lära känna ungdomarna och kanske förhindra brott. Och Angelica Larsson, som nattvandrat i Tomelilla i flera år, säger om verksamheten:

– Vi har faktiskt supetrevligt!

Sedan flera år år finns nattvandrare i organisationen Nattvandring.nu som känns igen på orange jackor, i Tomelilla.

Antalet deltagare varierar – och man behöver alltid fler vandrare, berättar Angelica Larsson som var med och drog igång verksamheten i sin nuvarande form 2014.

– Vi går framför allt helgkvällar, vid skollov och om det är evenemang som marknader till exempel. Och det är helt baserat på frivillighet – det är inte schemalagt och det är inget tvång, utan man vandrar vad man har möjlighet till. Vi har faktiskt supertrevligt, man är ute och går och får sin vardagsmotion.

Nyligen har också polisen via sin Facebooksida uppmärksammat nattvandrarna och skriver på Polisen Österlen på Facebook:

”Som ett led i samverkan med lokalsamhället är det viktigt att det blir fler vuxna ute på stan”. Och polisen tycker att nattvandrarna är det vuxenstöd som behövs emellanåt när ungdomarna firar helg ute i centrala Tomelilla.

– Det förekommer både droger och alkohol och situationer uppstår när vuxna kan hjälpa till med råd och stöd och kanske till och med förhindra brott genom sin närvaro och genom att känna ungdomarna, skriver Polisen Österlen.

Angelica Larsson betonar att nattvandrarna inte är någon ”polisverksamhet” utan är på ungdomarnas sida.

– Det handlar inte om att sätta dit någon – utan vi är vuxna som är närvarande på byn och pratar med ungdomar.

När man nattvandrar så är man enligt Angelica Larsson minst tre personer tillsammans, och gruppen har numera också en fast utgångspunkt där man kan värma sig och ta en kopp kaffe, i pingstkyrkans lokaler.

Nattvandrarna i Tomelilla samarbetar också med nattvandrare i grannkommunerna, och rör sig över kommungränserna, berättar hon.

– Ibland, om vi vet att många ungdomar ska till Ystad till exempel, så kan vi åka med tåget utan egen kostnad.

Den som vill veta mer eller gå med kan mejla tomelilla@nattvandring.nu, eller skicka meddelande via Facebooksidan Nattvandrarna Tomelilla, berättar Angelica Larsson.