Folkhögskolespåret ett alternativ till hvb-hem

Tomelilla Artikeln publicerades
Mortaza Hosseini från Afghanistan och Abdi Ibrahim från Somalia gillar folkhögskolan eftersom den med sin mångfald är mer lik resten av samhället.
Foto:Mark Hanlon
Mortaza Hosseini från Afghanistan och Abdi Ibrahim från Somalia gillar folkhögskolan eftersom den med sin mångfald är mer lik resten av samhället.

Från och med den första mars är folkhögskolans hvb-hem vilande. Istället har man valt att satsa på Folkhögskolespåret som arbetar med att ensamkommande unga ska kunna studera och bo på folkhögskola.

Mortaza Hosseini trivs på Österlens folkhögskola där han bor och pluggar allmän grundutbildning språkintroduktion. Som ensamkommande flykting från Afghanistan bodde han först i Svalöv men nu har han fått uppehållstillstånd och sedan åtta månader är det folkhögskolan i Tomelilla som gäller.

– Det här är en härlig skola, i början var det svårt för många var äldre och jag var den enda under 18 år. Men det har varit bra för mig för det finns en gemenskap och man samarbetar och hjälper varandra mer, säger Mortaza.

I augusti ska han börja gymnasiet och planen är att utbilda sig till snickare.

För tillfället bor det omkring 11 på internatet och av dem finns det fyra ungdomar som pluggar på folkhögskolan inom det så kallade Folkhögskolespåret. Projektledare Emma Asek säger att det är ett bra sätt att integrera och få fart på språket.

– Det handlar ju om ett alternativ till hvb eller stödboende för ensamkommande. Det har också visat sig att deras svenska snabbt blir mycket bättre och att de får vänner. Att vara del av ett sammanhang är ju också folkhögskolornas styrka, säger Emma Asek.

Sofia Byberg, verksamhetsansvarig på folkhögskolan, håller med.

– Vi har en hel del gemensamma aktiviteter här och alla är lika välkomna. Eftersom de fyra grabbarna är så pass nya här blir det lite kick-off med matlagning i kväll som en isbrytare, säger Sofia.

Emma Asek understryker att man också får en behörighet för att läsa vidare och att det finns plats för fler ensamkommande, både killar och tjejer, på skolan.