Före detta åkeri ödelagt i brand

Tomelilla Artikeln publicerades

En brand utbröt tidigt på nyårsdagens morgon i en öde verkstadslokal inne i Tomelilla. Polisen misstänker att branden var anlagd.

- Jag vaknade av att hunden började bete sig konstigt. Jag tittade ut genom fönstret och då såg jag lågorna, säger Alf Nilsson och visar med händerna hur lågor slog ut från byggnaden bakom honom.

Han bor alldeles intill brandplatsen och som tagit med sig hunden Daisy ut på en nyårspromenad förbi den nerbrunna verkstaden. På onsdagsförmiddagen rök det från den utbrunna byggnaden, där taket delvis rasat in.

Det var vid fyratiden i går morse som räddningstjänsten fick larmet om en brand inne i Tomelilla. Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen.

Den öde verkstadslokalen. Närmsta flerfamiljshus ligger dock inte mer än ett 30-tal meter bort och i närheten finns också flera villor. En viss risk fanns därför att elden skulle sprida sig till bostadsbebyggelsen, men inga boende behövde evakueras.

Både räddningstjänsten från Ystad och Tomelilla arbetade under morgonen med branden tillsammans med räddningsvärnet från Hammenhög, som stannade kvar under förmiddagen för eftersläckningsarbete.

- Vi går inte in i byggnaden. I och med att den har gipstak och det är ganska mycket vatten där inne nu kan taket faktiskt rasa, säger Magnus Fogelberg, yttre befäl på räddningstjänsten, som varit med under släckningsarbetet.

Magnus Fogelberg vill inte spekulera i brandorsaken men enligt polisen finns det misstankar om att branden i ödehuset kan vara anlagd.

- Man har inte kunnat hitta någon rimlig förklaring till varför det börjat brinna där. Vi kommer att göra en teknisk undersökning men det blir förmodligen inte förrän i morgon, det måste svalna lite innan teknikerna kan gå in, säger Magnus Swall, inre befäl vid polisen i södra Skåne.

Den brandhärjade fastigheten ägs av Tomelilla kommun, som köpte området där den ligger för ett par, tre år sedan. Planen är att bygga bostäder på området.

- Vi hade planerat att riva byggnaden under 2014, säger samhällsbyggnadschef Jörgen Prahl.