Från svinavel till uthyrning av bostadshus

Tomelilla Artikeln publicerades

Övrabyborg är herrgården som följt med i tidens skiftningar. Förr bedrevs här en prisbelönt svinavel, nu används ägorna till att hyra ut bostadshus.

Övrabyborg. Vilka associationer ger det namnet? Höga murar? Kärntorn? Vallgravar? När besökaren kör upp för allén till herrgården i Övraby är möts den av en helt annan syn. Vid gårdsplanen ligger i stället ett elegant vitt stenhus i klassicistisk stil.

- Ingen vet varför det heter Övrabyborg. Kanske låg det en borg här en gång i tiden, med tanke på att Övrabys kyrka är så gammal. Den byggdes redan på 1100-talet, säger godsägaren Agneta von Platen när vi sätter oss på altanen som vetter ut mot den storaoch vältrimmade trädgården.

Herrgården har varit i ättens ägo sedan 1798 då hovmarskalken Achates Carl von Platen köpte det. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1809. Agneta och maken Wilhelm von Platen är den sjunde generationen som bor på Övrabyborg. När de flyttade in 1974 bedrevs ett omfattande lantbruk på gården. Men tiderna förändras och det har Övrabyborg också gjort.

- Vi slutade med svinaveln för några år sedan. Det gick helt enkelt inte runt ekonomiskt eftersom det var så låga priser på grisarna.

Numera finns det inte heller några anställda på godset.

- Förr fanns bokhållare, smed, inspektorer och svinskötare här. Men vi har under åren koncentrerat arbetet mer och mer, nu är de enda "anställda" jag och min man, säger Agneta von Platen.

Koncentrationen har även inneburit att man arrenderar ut marken till grannen. Trädgårdsarbetet har också minskats.

- Det är jag som sköter trädgården och jag hann helt enkelt inte ta hand om alla rabatter på det sätt som krävdes, därför har vi lagt igen dem.

Agneta von Platen beklagar inte att Övrabyborg numera är ett småskaligt gods.

Hon menar att det finns en missuppfattning om att godsägare i dag automatiskt är välbeställda.

- Många tror att bor man stort så lever man rikt. Så är det inte, vi får det att gå runt på ett ungefär.

Ett sätt att få det att gå runt är att hyra ut bostadshus på godset. Just nu bor det elva hyresgäster på Övrabyborg.

- Det fungerar jättebra, vi umgås ofta. Överhuvud taget så är Övraby en mycket levande by, här händer saker hela tiden, säger Agneta von Platen när hon visar oss de gamla statarlängorna som nu hyrs ut.

Som godsägare år 2007 måste man utnyttja gårdens resurser på ett annat, mer samtida, sätt.

- Förr gick godsherren omkring med käpp och inspekterade ägorna. Min man drar på sig overallen och sätter sig i traktorn. Vi fungerar mer som fastighetsförvaltare än godsägare. Hon har också kommit på idén att hyra ut huvudbyggnadens outnyttjade utrymmen till turister.

- Det fungerar ungefär som ett vandrarhem, fast gästerna bor här veckovis. Under juli månad brukar det inte vara några problem att få rummen uthyrda, men under resten av året är det svårare.

Om några veckor stundar ett bröllop på Övrabyborg. En av döttrarna ska gifta sig.

- Det känns jättespännande. Men det är en massa att fixa med inför bröllopet, säger Agneta von Platen.

Men hur den mer avlägsna framtiden ser ut är osäkert. Barnen har än så länge inga planer på att bosätta sig på herrgården.

- Kanske ändrar de sig, de är så unga ännu. Jag och Wilhelm vill ändå inte lämna Övrabyborg på ett bra tag. Vi har tid att vänta.

Rebecka Sjöberg