Frivillig exil i slottsmiljö

Tomelilla Artikeln publicerades

I början på 70-talet hängde Rolling Stones sex månader i en slottsliknande villa i Frankrike. Nu hänger fotografier från exilen på Tosterups slott som nyligen genomgått ett generationsskifte.

Gitarrer, kristallkronor, långt hår, revolt och varma dagar. En och annan flaska med bacardi samsas med nallar och nappflaskor. Det är sommar och att döma av fotografierna en både kreativ och avslappnad tid för en av tidernas kändaste rockgrupper. Rolling Stones.

Catherine Ehrensvärd berättar om bilderna och året 1971.
– Bandet hade lämnat England efter att ha blivit lurade av en skurkaktig manager och under denna landsflykt hyrde Keith Richards Villa Nellcote som var ett gammalt Gestapotillhåll för nazisterna.

Hon säger att villan blev en mötesplats för människor och att fransmannen bakom fotografierna, Dominique Tarté, välkomnades att stanna efter en middag med bandet.

– Han satt därefter på 200 bilder under 30 år innan han gav ut boken Exile. Det mysiga är att Keith som var tillsammans med Anita Pallenberg samtidigt levde familjeliv med sonen Marlon på bara några år, säger Catherine Ehrensvärd glatt.
Sedan knappt ett år tillbaka har Catherine Ehrensvärd själv blivit slottsfru efter att ha tagit över Tosterups slott tillsammans med maken Jan Ehrensvärd och deras tre barn. Och hon trivs i slottet och dess omgivning mellan Ystad och Tomelilla.

– Vi flyttade ned från Stockholm och jag har faktiskt aldrig bott på landet tidigare. Men det är kul att pröva något nytt.

Och för att driva ett gods av Tosterups slotts storlek krävs en hel del kreativt tänkande. Därför har paret tänkt att anordna fler arrangemang framöver.

– Vi startar med den här utställningen men har planer på att köra minst en utställning varje påsk.

Att det blev just fotoutställningen Exile, som tidigare visats i Stockholm, beror på Catherine Ehrensvärds farbror Pelle Unger. Det är hans utställning från början och Pelle Unger som hållit i allt från upphängning till planscher.

– Min farbror är gallerist och en fotoentusiast som tidigt började ställa ut konstfotografier på sitt galleri.
Vistelsen på Villa Nellcote mynnade ut i Mick Jaggers bröllop med Bianca Jagger och bandet släppte senare plattan Exile on Main St. Det var gruppens tionde album, en dubbel-lp som brukar räknas som bandets finaste på grund av blandningen av soul, country och rock.

Ett annat kändisbröllop, om än inte av Mick och Biancas kaliber men som har ökat intresset för Tosterup, är prinsessan Madeleine väninnas bröllop på slottet för ett par år sedan.

– Sedan dess har vi fått många bokningar och det ska vi fortsätta med.

Om man i framtiden kommer att hyra ut slottet till stjärnor som Rolling Stones är tveksamt men någon form av musikprojekt i framtiden är ett möjligt scenario.

– Då kommer balanstänket in för vi vill gärna ha tillställningar men samtidigt att det ska kännas tryggt och städat.

Det är nämligen inte krattningen av gruset på gårdsplanen som är det svåra. Det är alla lass med singel som krävs för att göra området snyggt.

– Det är inte lätt att driva ett slott som detta men vi ska göra ett försök att hålla det inom familjen, säger Catherine Ehrensvärd som ser det som en skön utmaning.Vad hände med lille Brandon då. Keith Richards son?

– Han är tydligen framgångsrik inom IT-branschen i New York!

En revolt så god som någon...