Full fart i Brösarps backe

Tomelilla Artikeln publicerades

Lång och hög är den inte, Brösarps egen skidbacke Ornahög. Men vill man åka skidor på hemmaplan funkar den utmärkt. I går var det full fart på både stora, små och väldigt små åkare.

Med backens fallhöjd på 25 meter och en längd på 120 meter är Ornahög kanske inte precis imponerande som alpin anläggning. Men en välfungerande replift finns det och när YA hälsar på under fredagsförmiddagen åker ett litet entusiastiskt gäng för fullt.

– Det är fantastiskt att ha åkningen så här nära inpå knuten, säger Fabian Rimfors från Brösarps alpina skidklubb, BASK. Han är en av entusiasterna i klubben som driver skidbacken – som trots den blygsamma storleken är med i SLAO, svenska liftanläggningars organisation, och därmed inspekteras backen regelbundet.

Nerför

Med ettåriga dottern Hedda bak på ryggen tar Fabian Rimfors det lugnt nerför backarna. Sonen Leo , som är tre år, kastar sig däremot glatt ut i den lagom kuperade backen, och verkar i princip vara lika bra på att ta sig fram på skidor som till fots.

– Jag har åkt jättemånga gånger, förklarar han för YA:s imponerade reporter som befinner sig en bra bit nedanför det understa steget på utförsåkningens kunskapstrappa.

Bröderna Brian och Viggo Ahlm är äldre och även de rutinerade åkare – åttaårige Viggo kastar sig dessutom glatt ut och kör off pist i skogen bredvid liften också.

Den enkla, men med tanke på backens storlek ändå funktionella, repliften sköts av Jörgen Andersson från Källagården intill.

Och han kan berätta att Ornahög har en skidhistoria som sträcker sig längre tillbaka än 80-talet, då hans familj och några andra barnfamiljer röjde bort ljung och buskar, och ordnade med en lift.

– När jag var liten byggde jag en egen hoppbacke av en låda och brädor – det måste ha varit på 50-talet. Och den funkade, några meter kom jag i alla fall.

Om något år är kanske inte backen en av Sveriges minsta längre, berättar Fabian Rimfors.

– Vi håller på och ska förlänga backen och liften en bit, kanske 20 meter, så det blir en längre lite flackare sträcka – då blir den ju ännu bättre för barn som håller på att lära sig.

Om inte vädret gör några väldigt oväntade vändningar är backen öppen även i dag lördag mellan klockan 10 och 16.