Per Gahrton döms till fängelse

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

Per Gahrton döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Själv har han hävdat eftersupning sedan han körde i diket i Tomelilla förra året, men det motbevisades av åklagaren.

I mitten av april startade rättegången mot tidigare språkröret Per Gahrton. Misstankarna om grovt rattfylleri kom efter att han sladdat av vägen utanför Christinehof i februari förra året och polisen uppmätte 1,89 promille alkohol i hans blod.

Under rättegången vittnade både polisen och andra vittnen på plats att Per Gahrton uppträtt berusat, vinglat och luktat rejält med alkohol och åklagaren inledde också förhandlingen med att redovisa blodprovet och de två urinproven som togs under den aktuella kvällen för att just utesluta eftersupning.

Själv har Per Gahrton hela tiden hävdat sin oskuld, och berättat att han lämnat bilen för att dölja sitt tillstånd för de som först kom på plats och ville hjälpa honom att bogsera bilen.

I rättegången lämnade han och hans försvarsadvokat in ny bevisning, i form av ett sms till sambon, som skulle bevisa tidpunkten för eftersupningen. Men efter en ny rättskemisk undersökning blev inte slutresultaten till hans fördel. Istället ansågs åklagarens motbevisning om eftersupning både styrkt och bevisad.

Tingsrätten har gjort bedömningen att körningen, som ägde rum på halt vinterväglag på en väg och vid en tidpunkt där det kommer en hel del trafik, innebar en stor trafikfara och var grov med tanke på den höga alkoholhalten. Därför utesluter man samhällstjänst.

Åklagaren hade även hänvisat till en tidigare dom där Per Gahrton frikändes för en likande situation där han även då hävdade eftersupning. Enligt åklagaren har den tidigare domen relevans när det gäller Per Gahrtons trovärdighet. Tingsrätten tycker att alla vittnen gjort trovärdiga intryck medan Per Gahrtons uppgifter om sin bilresa däremot har uppfattats som vaga och detaljfattiga.

Förutom två månaders fängelse ska Per Gahrton betala kostnaderna för blod och urinanalys och han ska även betala 14 000 kronor i rättegångskostnader.

YA har i nuläget inte fått tag i Per Gahrton för en kommentar.