Annons

Glamour och luft årets campingtrender

För de som undvikit camping på grund av mardrömmar om tältpinnar som inte är tillräckligt långa eller tillräckligt många kan lösningen vara här. Tält utan pinnar är en av trenderna i campinglivet som förväntas slå igenom på allvar den kommande säsongen.
Tomelilla • Publicerad 17 mars 2019 • Uppdaterad 18 mars 2019
Peter och Christel Pettersson är rutinerade campare, de åker gärna till nya ställen men Norge är en återkommande favorit.
Peter och Christel Pettersson är rutinerade campare, de åker gärna till nya ställen men Norge är en återkommande favorit.Foto: Peter Malmgren

Det finns en tydlig trend i campinglivet som förväntas bli ännu starkare i år. Det ska vara enkelt att campa utan att man behöver göra avkall på bekvämlighet och hemtrevnad.

Att camping gärna ska vara lite lyxigare och mer flärdfullt har fått ett uppsving av de senaste årens tv-serier från olika campingplatser tror Ingvar Grenander på Tomelilla husvagnar, som i helgen hade öppet hus.

Annons

– Det finns faktiskt ett särskilt ord för det, glamping. Glamping är camping, men med känslan som man kan få på ett bättre hotell när det gäller husvagnens utformning eller inredning, säger Ingvar Grenander.

Snygga och lätta vinglas och snygga och matchande inredningsdetaljer efterfrågas allt oftare av kunderna.
Snygga och lätta vinglas och snygga och matchande inredningsdetaljer efterfrågas allt oftare av kunderna.Foto: Peter Malmgren

Önskan om mer glamour omfattar allt, från husvagnarnas väggfasta inredning, snygga inredningsdetaljer till snyggt husgeråd i lättviktsmodell.

För att inte vara för tungt lastad är viktigt i campinglivet.

– Både husbilar och husvagnar har ju en rejäl lastkapacitet, men det blir fort tungt. Därför söker många efter till exempel tallrikar och glas i lättare modell, säger Ingvar Grenander.

Annars är enkelhet och gemenskap det som de församlande campingentusiasterna verkar överens om är det bästa med campinglivet.

– Det är enkelt, man bara åker hemifrån så är man på semester, säger Annika Hansson.

Hon är rutinerad campare som har lång erfarenhet från camping hemomkring och på längre håll och förespråkar husvagn. Många av de församlade gillar husbilarnas enkelhet men är överens om att det är behovet och önskemålen som ska styra.

Vissa vill åka långt eller till nya platser hela tiden. Andra återvänder till samma smultronställe gång på gång. Visa stannar en hel säsong på samma campingplats medan andra planerar sin campingrutt efter familjemedlemmarnas idrottstävlingar eller andra önskemål. Endast fantasin sätter gränser.

Jan Lindström, Annika Hansson och Ann-Carin Nilsson är alla rutinerade campare och funderar på att skaffa lufttält för att slippa pinnarna.
Jan Lindström, Annika Hansson och Ann-Carin Nilsson är alla rutinerade campare och funderar på att skaffa lufttält för att slippa pinnarna.Foto: Peter Malmgren

– Vi körde till Italien i somras, det var fantastiskt. Med husbil blir resan också semester, inte bara transport, säger Ann-Carin Nilsson

Peter Pettersson som äger Tomelilla husvagnar menar att valet mellan husbil eller husvagn framför allt är en smaksak.

Annons

Efterfrågan på husbilar har stigit länge men de senaste åren tycker han att det ökade intresset avtagit.

– Kanske är det ekonomiska skäl, kanske något annat. Med en husbil har du ju ett helt extra fordon, husvagnen är ju trots allt bara en vagn, säger Peter Pettersson.

Men nyheten som verkar få sitt riktiga genombrott i år är att slippa tältpinnar.

Sedan ett par år finns det både förtält och vindskydd utan pinnar.

Genom att pumpa in luft i kanaler får tältet eller vindskyddet form och stabilitet.

– Det sparar tid och är mycket enklare. På en kvart kanske en halvtimme efter att du har parkerat är tältet på plats, säger Ingvar Grenander.

En annan nyhet som kommit de senaste åren som också håller på att slå igenom på bred front är hydrauliska stödben.

I stället för att som tidigare försöka få husvagnen eller husbilen plan genom att sätta kilar under hjulen kan man montera in stödben bakom hjulen.

Med ett knapptryck regleras de hydrauliska stödbenen för att få husvagnen i planläge.
Med ett knapptryck regleras de hydrauliska stödbenen för att få husvagnen i planläge.Foto: Peter Malmgren

När man har valt plats och parkerat, drar man åt handbromsen, och efter det kan man genom en fjärrkontroll reglera stödbenen.

– Det bästa är att automatiken gör att regleringen stannar när vagnen är plan. Dessutom ger stödbenen en stadigare känsla i vagnen, både vid hårt väder och när någon rör sig i vagnen.

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons