Efter vansinnesfärden - tonåring döms till böter

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: Emil Langvad/TT

En 16-åring pojke döms för att ha försökt köra på en polis med en ombyggd A-traktor. Polisen hann hoppa undan, och pojken får betala 1500 kronor i böter.

Det var i somras som 16-åringen, då 15 år gammal, körde ett fordon i 71 kilometer i timmen i centrala Tomelilla. Då vägen var en 40-sträcka gjorde en polisman stopptecken, men ynglingen stannade inte utan körde rätt mot polisen.

Enligt åtalet ska han ha kört på ett sätt som betyder att han hade träffat polisen om polisen inte hoppat åt sidan. Dessutom höll pojken en så hög hastighet att han inte heller skulle ha hunnit att bromsa i tid.

Pojken försökte sedan köra ifrån den efterföljande polisbilen i en betydligt högre hastighet än 40 kilometer i timmen. Och eftersom A-traktorn olovligt byggts om till att fordonet är att betrakta som en lätt lastbil åtalades han för både grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

Under förhör har pojken sagt att han inte tyckte att det var roligt att köra i 40 kilometer i timmen och att det var polismannen som plötsligt klev ut på gatan. Därefter fick han panik och körde vidare istället för att stanna. Han har erkänt men hävdat att han inte är likgiltig för andra människors liv och egendom.

Tingsrätten dömer honom för båda brotten. Man tog också hänsyn till hans låga ålder när beslut om påföljd skulle fattas.

Pojken ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.