Gymnasister bakade redig skånsk spettekaka

Tomelilla Artikeln publicerades

Tag två tjog ägg, ett kilo socker och lika mycket potatismjöl. Vispa av bara hundan. Då får du en bra smet till en skånsk spettekaka. Receptet och grunderna i hantverket lärde i veckan en grupp gymnasister från hotell- och restaurangprogrammet i Ystad när de besökte Brita Anderssons spettkaksbageri i Nedraby.

- Det är lite svårt att lägga på smet. Det är kladdigt, säger Viktor Dormvik. - Lägg på lite till där borta, råder Brita Andersson som under baket höll ett vakande öga på klassen. Spettkakan bakas på öppen eld enligt gammal sed. Malin Nilsson vevar och ser till att spettkakan för en jämn färg, Viktor Dormvik kletar på ett nytt lager. Bild: Thorsten Persson Malin Nilsson vevar runt spettkakan så att den får en jämn gräddning över elden. Det gäller att ha tålamod. Bakandet startade klockan nio på morgonen och inte förrän klockan två på eftermiddagen är spettekakan färdig. Läraren Birte Pollack Ekvall och pensionerade kollegan Maj Svensson var också med. Det är inte helt lätt att baka spettkaka. - Får inte smeten torka ordentligt innan man lägger på ett nytt lager sprider sig fukten i kakan och den kapsejsar, berättade Birte Pollack Ekvall. Eleverna, som går sista året på gymnasiet, får lära sig att laga olika skånska specialiteter. I undervisningen ingår också att stifta bekantskap med de olika landskapens specialiteter. Och spettkakan står på bordet när eleverna senare i höst bjuder till ett riktigt skånskt gille med skånska kryddsill, kokt fläskbog med rabbemos, Tomelillakrans och andra läckerheter.