Annons

Halmkonst – nu på export

Inte bara Tomelillaborna kan glädjas över Anna och Holger Olins halmskulpturer i jätteformat. Nu ska en 15 ton tung skördetröska ställas ut i den tyska byn Gresgen.
Tomelilla • Publicerad 27 maj 2013
Hela gänget som hjälpts åt att bygga skördetröskan: Jonas Ingemansson, Anna Berkfors med Walter i knät, Mattias Olsson, Johanna Holmqvist samt hela familjen Olin: Oscar, Holger, Anna och Ida.
Hela gänget som hjälpts åt att bygga skördetröskan: Jonas Ingemansson, Anna Berkfors med Walter i knät, Mattias Olsson, Johanna Holmqvist samt hela familjen Olin: Oscar, Holger, Anna och Ida.Foto: Sprisse Nilsson

– Det är en lite annorlunda fritidssysselsättning, medger Holger Olin med ett skratt medan han går runt skördetröskan i halm som hela familjen och deras vänner byggt på gården i Tomelillas utkant.

Hösten 2010 ställde de för första gången ut en halmskulptur, även den gången en skördetröska, på åkern norr om väg 11. De hade byggt den till en tävling som i sista stund ställts in.

Annons

Året efter upprepades proceduren – samma tävling ställdes in ännu en gång men en lastbil av halm hade de hunnit bygga. Förra hösten byggde familjen Olin och deras vänner på eget bevåg ett tåg av halm.

Ryktet har spridit sig

Med tiden har deras udda konstform fått mer och mer uppmärksamhet och nu har ryktet alltså spridit sig ner på kontinenten.

Holger Olin berättar att de kontaktades av en svensk, som arbetar på ett företag i Sydtyskland, och som via en god vän i Tomelilla fått höra talas om deras skulpturer. Det slutade med en beställning på en skördetröska till ett jubileum i byn Gresgen.

Bortåt 15 ton halm har det gått åt att bygga maskinen.

– Vi har varit tvungna att pressa om halm för att få olika storlekar på balarna, förklarar Anna Olin.

Fraktas i contrainrar

Hela skulpturen ska nu plockas ner i mindre beståndsdelar igen för att packas i containrar. I juni flyger sedan kamratgänget ner till Tyskland för att montera ihop tröskan igen.

Och i höst lär det bli en ny skulptur på åkern vid väg 11, det lovar de.

– Många frågar vad det blir för någonting, säger Anna.

Men vad det blir – det tänker de dock inte avslöja.

Lisa Kron
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons