Halmkonst – nu på export

Tomelilla Artikeln publicerades

Inte bara Tomelillaborna kan glädjas över Anna och Holger Olins halmskulpturer i jätteformat. Nu ska en 15 ton tung skördetröska ställas ut i den tyska byn Gresgen.

– Det är en lite annorlunda fritidssysselsättning, medger Holger Olin med ett skratt medan han går runt skördetröskan i halm som hela familjen och deras vänner byggt på gården i Tomelillas utkant.

Hösten 2010 ställde de för första gången ut en halmskulptur, även den gången en skördetröska, på åkern norr om väg 11. De hade byggt den till en tävling som i sista stund ställts in.

Året efter upprepades proceduren – samma tävling ställdes in ännu en gång men en lastbil av halm hade de hunnit bygga. Förra hösten byggde familjen Olin och deras vänner på eget bevåg ett tåg av halm.

Ryktet har spridit sig

Med tiden har deras udda konstform fått mer och mer uppmärksamhet och nu har ryktet alltså spridit sig ner på kontinenten.

Holger Olin berättar att de kontaktades av en svensk, som arbetar på ett företag i Sydtyskland, och som via en god vän i Tomelilla fått höra talas om deras skulpturer. Det slutade med en beställning på en skördetröska till ett jubileum i byn Gresgen.

Bortåt 15 ton halm har det gått åt att bygga maskinen.

– Vi har varit tvungna att pressa om halm för att få olika storlekar på balarna, förklarar Anna Olin.

Fraktas i contrainrar

Hela skulpturen ska nu plockas ner i mindre beståndsdelar igen för att packas i containrar. I juni flyger sedan kamratgänget ner till Tyskland för att montera ihop tröskan igen.

Och i höst lär det bli en ny skulptur på åkern vid väg 11, det lovar de.

– Många frågar vad det blir för någonting, säger Anna.

Men vad det blir – det tänker de dock inte avslöja.