Hela byn uppvaktade när mesta kassörskan slutade efter 50 år

Brösarp Artikeln publicerades
Det blev rena kramkalaset när Lisbeth ”Lisa” Mårtensson och Marita Olsson serverade avtackningstårta och kaffe till kunderna på ICA i Brösarp. Och häromveckan var det avtackningskalas med personalen på Svabesholm, berättar de.
Foto: Sprisse Nilsson
Det blev rena kramkalaset när Lisbeth ”Lisa” Mårtensson och Marita Olsson serverade avtackningstårta och kaffe till kunderna på ICA i Brösarp. Och häromveckan var det avtackningskalas med personalen på Svabesholm, berättar de.

När Lisbeth Mårtensson i går gjorde sin sista arbetsdag på Götes Allköp – efter mer än 50 år – stod i princip hela Brösarp i kö för att ge blommor, tacka för god service och äta tårta. Och det var inte bara ”Lisa” som avtackades – även kollegan Marita Olsson som ”bara” jobbat på Ica i 30 år.

Det var ingen vanlig eftermiddag på Ica ”Götes Allköp” i Brösarp under fredagen. Redan på parkeringen märktes en viss trängsel – och längre in i butiken, mellan folköl, pastaskruvar och pepparkakserbjudanden, pågick när YA hälsade på vid 13.45-tiden rena kram- och tårtkalaset.

Men så är Lisbeth Mårtensson, Lisa kallad, inte heller vilken kassörska som helst – hon har jobbat och stortrivts i företaget i över ett halvsekel, har koll på det mesta, och har genom alla åren hälsat alla kunder med sitt pigga ”hej”.

– Jag började 1968 när jag var 14 och precis hade slutat skolan, då låg affären i Bertilstorp, sen följde jag med till Brösarp. 1973 byggdes butiken här och sen har jag blivit kvar, säger Lisa – i en kort paus mellan de många kunder som kommit till butiken för att avtacka henne och kollegan Marita Olsson som också hon går i pension, fast efter ”bara” 30 år i affären.

Britt Nilsson och Alve Andersson tackade Lisbeth Mårtensson med en blomma.
Foto: Sprisse Nilsson
Britt Nilsson och Alve Andersson tackade Lisbeth Mårtensson med en blomma.

– Det är rätt speciellt en sån här dag – för många, särskilt äldre som det ju finns många i Brösarp, är butiken väldigt viktigt rent socialt, säger Marita.

Avtackningen visar sig bli rena folkfesten – många av kunderna är inte bara trogna kunder som kassörskorna lärt känna genom åren, utan också grannar, bekanta och gamla skolkamrater – det visar sig till och med att en av Lisa Mårtenssons lärare är här.

– Jag hade Lisa i skolan när jag var alldeles ny folkskollärare, jag var 22 och hon gick i fjärde klass – hon var duktig, berättar Gerd Hansson.

Hur känns det egentligen att sluta efter så lång tid, och med så mycket uppskattning, undrar YA – och Lisbeth svarar:

– Det har jag bestämt mig för att inte tänka på idag. Det blir det tid till sen.

Trekvart in i den fyra timmar långa tårtmottagningen är redan två kundvagnar fyllda med blomsterkvastar och presenter. Flera trädgårdsböcker och en rosplanta i kruka skvallrar om vad Lisbeth Mårtensson tänker ägna mer tid åt framöver.

Det var en ständig ström till avtackningskalaset inne i butiken, mellan pepparkakorna, pastan och folkölen.

För till skillnad från Marita Olsson, som lovat att hoppa in som vikarie vid behov, tänker Lisbeth Mårtensson inte jobba mera när hon nu når 65.

Efter 50 år och 5 månader på jobbet har Lisbeth Mårtensson massor med siffror, varukoder, och andra rutiner i huvudet.

– Haha, det kommer ju att bli en massa utrymme över i huvudet nu när jag inte behöver tänka på sånt, det borde man kanske använda på något sätt, säger hon och skrattar gott.