Hundägare riskerar högt vite om inte brister rättas till

Tomelilla Artikeln publicerades
Bilden är tagen på en annan plats i Sverige och har ingen koppling till artikelns innehåll.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bilden är tagen på en annan plats i Sverige och har ingen koppling till artikelns innehåll.

Brister i djurhållningen har fått kritik av länsstyrelsen och en hunduppfödare i Tomelilla förbjuds nu att hålla, föda upp och sälja hundar. Det vill säga om inte ett nödvändigt tillstånd först finns tillgängligt.

En hunduppfödare i Tomelilla riskerar vite på 5 000 kronor per hund och kontrolltillfälle om länsstyrelsen upptäcker att det inte finns det tillstånd som krävs för att driva hundverksamheten. Det säger länsstyrelsen i ett beslut som fattades nyligen efter att man gjort besök hos Tomelillabon.

Bakgrunden till historien är att hundägaren sökt tillstånd för att bedriva verksamhet med just hundar. Verksamheten har under åren blivit större och hundägaren har även flyttat. Länsstyrelsen har därför ett flertal gånger varit på tillsynsbesök och vid varje tillfälle har det saknats upphöjda liggplatser för hundarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dock har tillstånd getts med anmärkning om att det ska fixas till men vid det senaste tillfället valde man att inte ge hundägaren det nödvändiga tillstånd som krävdes. Istället fattades beslut om förbud och föreläggande med vite enligt djurskyddslagen.

I beslutet skriver länsstyrelsen att man under ett besök för ett och ett halvt år sedan upptäckte att hundägaren hade hundar i rastgårdar som inte omfattades av tillståndet, och vid ett annat besök att det var för många hundar.

Och för ett år sen avslog länsstyrelsen ansökan om tillståndet. Man ser dock positivt på att hundägaren uppgett att vissa av bristerna rättats till, men man ser allvarligt på att verksamheten ändå bedrivits utan det nödvändiga tillståndet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.