Hundratals inlägg på sociala medier efter anonyma lärares brev

Tomelilla Artikeln publicerades
Kastanjeskolan i Tomelilla.
Foto: Mark Hanlon
Kastanjeskolan i Tomelilla.

Konflikten på Kastanjeskolan har lett till starka reaktioner på sociala medier. Efter att både lärarnas anonyma brev till familjenämnden och skolledningens svarsbrev lagts ut offentligt håller många med om att det är oroligt på skolan, medan vissa istället förvarar ledningen och tycker att kritiken är överdriven.

Som YA berättat om finns det en konflikt på Kastanjeskolan efter att en grupp anonyma lärare, som upplever att oron och incidenterna ökar, skickat ett brev till skolledningen.

Man säger att det råder en ”falsk elevdemokrati” på skolan där elevernas handlingar inte får några konsekvenser, sedan den nya ledningen tog över i somras.

Därefter har det varit extrainsatt personalmöte på skolan med skolchef och skolledning, men familjenämnden säger i sin tur att man har fullt förtroende för skolledningen.

”Enligt barnen som tyckte gamla rektorn var för hård och militärisk så skall det nu ha blivit katastrofalt fast åt andra hållet”.

Rektor Mats Teverus ska också ha lagt ut det anonyma brev som skickats till familjenämnden för elevernas föräldrar och vårdnadshavare att läsa på Infomentor, samt det svar som han och biträdande rektor Tina Bjerström skickade ut dagen efter.

Nu har även skrivelserna börjat cirkulera på Facebook och reaktionerna är många och starka.

Flera föräldrar skriver att deras barn inte gillar att gå på skolan, att nye rektorn hellre vill vara kompis med eleverna och att lektioner går över styr på grund av bråk. ”Med tanke på att vapen tas med till skolan enligt brevet så är det ju inte jättekul och skicka iväg sitt barn dit varje dag!”.

Men det finns andra som försvarar skolledningen och tycker att det är fegt att inte skriva under med namn, och som ser positivt på nya ledningen. Några undrar också var föräldrarna är, och vissa föräldrar intygar att de skulle tycka att det var helt okej att slänga ut en elev ur klassrummet om den betett sig olämpligt.

”Enligt barnen som tyckte gamla rektorn var för hård och militärisk så skall det nu ha blivit katastrofalt fast åt andra hållet. Barnen vittnar om huvudvärk på grund av hög ljudnivå jämnt och lektioner som inte fullföljs på grund av stök som lärarna ej reder ut. Förståeligt lärarna behöver stöttning”.

Oroliga föräldrar upplever också oro för deras barn som snart ska börja på Kastanjeskolan.

Och ett brev har skickats till kommunchefen där man efterlyser ett informationsmöte för just de föräldrar och vårdnadshavare som vill få veta mer om situationen inför skolstarten nästa hösttermin.

– Hemskt om det stämmer att lärare inte vågar säga sina namn i oro om att bli av med sitt jobb. Man ska väl kunna säga vad som händer och känns fel? skriver föräldern till kommunen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.