Kaffe och smörgås på Skånes bästa rastplats

Tomelilla Artikeln publicerades

Rastplatsen vid Brösarps backar har korats till Skånes bästa. Under fredagen var det många som stannade och fikade i grönskan.

- Vi är på väg till Kronovalls slott, där vi ska sova över. Det blir vinprovning och femrätters middag i kväll, så vi får spara på smörgåsarna nu, säger Maud Magnusson från Växjö, som dricker kaffe med maken Olle vid ett bord i närheten av parkeringen.

Slottsbesöket i Skåne är en present. Barnen slog på stort när Olle Magnusson fyllde 70 nyligen.

På vägen till slottet passar de på att njuta av den vackra naturen på Österlen. Även Björn och Agneta Westlund är på genomresa. De bor i Vadstena, men åker gärna till Skåne någon gång om året. Numera bor sonen i Malmö och då passar de på att besöka honom.

- Det här är vår lilla Skånerunda. Vi ska åka vidare till Stenshuvud. Men det var synd att vi missade gullvivorna här på Brösarps backar, säger Björn Westlund.

Han håller med om att Brösarps rastplats är ett bra stopp på vägen. Framför allt eftersom rastplatsen ligger nära vägen, men ändå har ett lugn. Man kan sitta och äta sin medhavda matsäck utan att behöva störas av trafiken. Även skåningar stannar till vid Brösarps backar. Ethel och Sune Linderoth från Höör brukar åka till Österlen på dagsturer.

- Vi är lite sena i år för vi brukar vilja komma hit när gullvivorna blommar. På hösten åker vi till Äppelmarknaden i Kivik, berättar Ethel Linderoth.

Paret saknar bara en sak på rastplatsen. En liten kiosk där man kan köpa glass och läsk.

- Det är många barnfamiljer som stannar här och de skulle nog uppskatta en kiosk, säger Ethel Linderoth, innan de åker vidare mot Kivik och Södra Mellby.

Motormännen rankar varje år landets bästa rastplatser. Syftet är att verka för bra rastplatser och därmed förbygga olyckor som orsakas av trötta förare.