Annons

Kommunalrådets oro: Kan säga nej till mineraljakt - men har inte sista ordet

På onsdag ska Tomelillas ledande politiker klubba ett yttrande om hur man ser på den mineralletning företaget Scandivanadium Ltd vill genomföra på flera platser. Men även om kommunen kommer att säga tydligt nej, så är det myndigheten Bergsstaten som bestämmer.
Tomelilla • Publicerad 18 juni 2018 • Uppdaterad 17 oktober 2018
Borrkärnor ur skånsk alunskiffer - i samband med att Shell provborrade i Lövestadstrakten för ett antal år sedan.
Borrkärnor ur skånsk alunskiffer - i samband med att Shell provborrade i Lövestadstrakten för ett antal år sedan.Foto: Ulrika Wangel

I slutet av förra veckan landade brev från den statliga myndigheten Bergsstaten hos markägare i Onslundatrakten.

I brevet informeras markägarna om att företaget Scandivanadium har sökt undersökningstillstånd enligt minerallagen för att leta efter mineraler i området, som i mineralsammanhang kallas Killeröd 1. Och som YA berättat är företaget även intresserade av ett område norr och nordost om Fågeltofta, samt ett område kring Virrestad i Simrishamns kommun.

Annons

Från Tomelilla kommuns sida är inställningen, som YA berättat, liksom vid tidigare tillfällen mycket avståndstagande. Man är emot både mineralletande med bland annat provborrningar, och den mineralbrytning i dagbrott som undersökningarna på längre sikt - efter ytterligare tillståndsprocesser - skulle kunna leda till.

Kommunalrådet Leif Sandberg (C) kallade nyligen mineralletandet på Österlen ”kontraproduktivt mot allt vad vi vill ha på Österlen”.

Sedan kommunen fick information om Scandivanadiums ansökan för en tid sedan har politikerna låtit kommunens hållbarhetsstrateg Ida Abrahamsson ta fram ett förslag till remissvar till Bergsstaten - den flera hundra år gamla myndighet som beslutar i frågor om letande efter och utvinning av mineral i Sverige.

I förslaget till yttrande som Ida Abrahamsson tagit fram påpekar kommunen att man både enligt översiktsplanen och tidigare fattade politiska ställningstaganden är emot ”all prospektering, provbrytning och brytning av mineraler och andra värdefulla ämnen”.

Kommunen anser också enligt förslaget till yttrande att företagets ansökan om undersökningstillstånd berör ett stort område – utan att tydligt definiera var undersökningarna ska ske och utan att tydligt beskriva hur människor och miljö påverkas. Man påpekar också att ny lagstiftning kommer att hindra brytande av uran från 1 augusti i år.

Leif Sandberg räknar med att förslaget till yttrande antas i arbetsutskottet – där han sitter tillsammans med Torgny Larsson (S) och Per-Martin Svensson (M) – i princip som det är, möjligen med vissa mindre justeringar.

Leif Sandberg (C).
Leif Sandberg (C).Foto: Sprisse Nilsson

Men även om kommunen kommer att vara tydlig med sin inställning till mineraljakt på Österlen är Leif Sandberg bekymrad.

– Även om vi är tydliga med hur vi ser på det här, så vet man ju också hur Bergsstaten brukar besluta i sådana här fall.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons