Krönika Tomelilla: Ett år fyllt av varg, vind och vatten

Tomelilla Artikeln publicerades

Om ”turkiska bad” skrev YA:s ledarskribent Petter Birgersson tidigare i år. Och även om man inte spetsar till det så mycket, kan man ändå konstatera att både ”Turkiet” och ”bad” – i form av ”simhall” var ord som dök upp väldigt ofta på YA:s Tomelillasidor under 2013 – ett år som på ett helt annat plan ståtar med den längsta slalomsäsongen i Brösarps historia.

De minst sagt slingriga turerna om samarbetet med bad- och kulturorten Alanya följde med från 2012: först inget sida-bidrag, sedan ny ansökan och sida-bidrag efter att Socialdemokraterna och Moderaterna fått med sig Miljöpartiet och SPI, och längre fram på året mer strider och öppen splittring inom Moderaterna där det visade sig att alla inte var med på Alanyatåget.

Under sitt besök i Sverige fick i alla fall den turkiska delegationen titta på både folkrace, hälsa på Österlens folkhögskola och gå på skördemarknad i Svenstorp. Om det blir en fortsättning på projektet avgörs nog först under det nya året.

2013 var året då det togs ett omtvistatoch inte så värst enigt beslut om att bygga ny simhall – men det är nog ingen som riktigt vågar tro på simhallen förrän man kan doppa tån i dess vatten.

Naturen och naturkrafterna bjöd på många nyheter under 2013. Årets mest omtalade djur var nog vargen, som vid ett par olika tillfällen höll till i Christinehofstrakten – den andra gången med många rivna får som resultat.

Även vinden eller snarare dess tämjande har varit en omtvistad fråga. Vindkraftmotståndare hyllade Fredric Piper när han backade från Högestad & Christinehofs planer på 200-metersverk, mark- och miljödomstolen satte stopp för en detaljplan för vindkraft vid Bondrum men när det gäller vindkraften i Bäretofta på Sjöbosidan fortsätter motståndarna att peppra båda kommunerna med protestbrev.

Ett nytt naturreservat, Djurrödsbäckens dalgång, invigdes också i år. Samtidigt är den skånska underjorden återigen på tapeten – Vanguard Minerals fick vid andra försöket Bergsstatens tillstånd att leta mineraler vid Tunbyhomssjön.

Inne i Tomelilla revs de historiska men nergångna husen i kvarteret Svärdet – där den politiske vilden Sven-Erik Eriksson inte fått gehör för sina scen- och pissoarförslag. Vid Byagården flyttade å andra sidan ett gäng seniorer in i nybyggda kooperativa hyresrätter. Och även i Svärdet lär det bli bostäder vad det lider – men om det blir det mer i framtida nyårskrönikor.