Kroppshållningen avslöjar dig

Tomelilla Artikeln publicerades

Låt inte reptilhjärnan ta överhand. Tänk i stället igenom vilka signaler du utstrålar och lär dig kommunicera bättre.

Ungefär så lät budskapet när Gaby Gummesson föreläste om kommunikation och kroppsspråk i Teaterhallen i Folkets Park i går.

– Kroppsspråk är oerhört viktigt. Om man är osäker och nervös sänder man ut helt andra signaler än om man har en avslappnad och självsäker kroppshållning, säger Gaby Gummesson. I dag matas vi med så mycket information att man måste formulera sitt budskap väl om man vill att folk ska lyssna.

– Man kan jämföra kommunikation med att överlämna en present. Om förpackningen är slarvig ger den ett dåligt intryck. På samma sätt måste jag välja mina ord om jag vill dela med mig av min kunskap, säger Gaby Gummesson.

Det gäller alltså att tänka på vem man talar till och styra ordvalet därefter. Det är ingen idé att använda yrkesjargong eller förkortningar om publiken inte är insatta i ämnet.Vilka råd har du att ge en person som tycker att det är nervöst att tala inför publik?

– Det viktigaste är att vara väl förberedd. Då kan man intala sig själv att man vet vad man ska säga.

Sedan är det viktigt att man fokuserar på det man ska säga i stället för vad man känner. Annars finns det risk för att reptilhjärnan tar överhand.Vad händer om den gör det?

– Då tror kroppen att den är utsatt för fara och förbereder sig på att slåss eller springa därifrån. Hjärtat börjar slå fortare, man blir svettig och får mjölksyra i benen.Vad ska man göra om det går så illa?

– Jag brukar säga att man ska stapla sig rätt. Det vill säga tänka på sin kroppshållning. Det hjälper om ingen annan ser hur man känner sig.Tänker du själv mycket på vad du signalerar när du föreläser om kroppshållning?

– Jag undervisar ju i presentationsteknik, så det är klart att jag tänker på det.

Emilia Söelund

0417-125 86

emilia.soelund@ystadsallehanda.se