Annons

Levande material för ett levande klot

Att återerövra bortglömd byggnadskonst är ett mödosamt detektivarbete. Förutom entusiasm och tid behövs det läromästare som är villiga att dela med sig av sina egna misstag. I helgen besökte en av dem Bondrum för att skola nya lärjungar i lerhusbygge.
Tomelilla • Publicerad 8 april 2013
Aioli? Bortsett pigmenten och linoljan är färgblandningen i stort sett ätbar.
Aioli? Bortsett pigmenten och linoljan är färgblandningen i stort sett ätbar.Foto: Anette Sjöstrand
Torbjörn och Sigun Rix tog täten till teorisalen efter förmiddagens workshop i pigmentering.
Torbjörn och Sigun Rix tog täten till teorisalen efter förmiddagens workshop i pigmentering.Foto: Anette Sjöstrand
"Mycket av kunskaperna i hållbart byggande har gått förlorad. Min vision är at sammanföra historisk byggnadskonst med det vi lärt oss om naturen genom den moderna vetenskapen". Julio Perez Dias brinner för klimatneutral arkitektur.
"Mycket av kunskaperna i hållbart byggande har gått förlorad. Min vision är at sammanföra historisk byggnadskonst med det vi lärt oss om naturen genom den moderna vetenskapen". Julio Perez Dias brinner för klimatneutral arkitektur.Foto: Anette Sjöstrand
Julio Perez Dias delade generöst med sig av sina egna misstag genom åren. "Det är det bästa sättet att lära sig".
Julio Perez Dias delade generöst med sig av sina egna misstag genom åren. "Det är det bästa sättet att lära sig".Foto: Anette Sjöstrand
Anne-Line Scheele från Onslunda ocg Lena-Maria Jagorstrand från Nävlinge sätter färg på den blivande övernattningsstugan som byggts i lera.
Anne-Line Scheele från Onslunda ocg Lena-Maria Jagorstrand från Nävlinge sätter färg på den blivande övernattningsstugan som byggts i lera.Foto: Anette Sjöstrand

- Vissa tycker att den här tekniken innebär att gå tillbaka i utvecklingen men för mig betyder den att ta ett viktigt kliv in i framtiden. Vi kommer inte kunna fortsätta att bygga med aluminium och glas framöver. Vi har bara ett jordklot, säger Julio Perez Dias.

Han är arkitekt och tillhör GAIA-Arkitekter, ett europeiskt nätverk med specialkompetens inom ekobygge. Genom åren har han utvecklat olika tekniker för att arbeta med lera som byggnadsmaterial för väggar och golv och författat en rad skrifter i ämnet. Nu står han i cafét hemma hos Karin Malmgren och Roland Birgersson på gården Ecotopia och blandar färg till ett av dagens projekt. Många av ingredienserna finns i allas skafferi. Bredvid små påsar med färgpigment, alla hämtade från naturen, står en kartong ägg, mjöl och ett paket strösocker som läromästaren varsamt blandar med linolja för att få fram rätt konsistens.

Annons

De tolv kursdeltagarna antecknar flitigt och flikar in frågor som vilken olja som lämpar sig bäst. Snart är det deras tur att pröva färgen på lerväggarna som de putsat under gårdagen. Men inte hela förstås. Ett smakprov får räcka. Innan tredagarskursen är över ska de nämligen hinna göra ett lergolv också och det är en helt annan vetenskap. Till det behövs sandkorn i sju olika storlekar för att golvet inte ska drabbas av kvicksandseffekt.

Vad är så speciellt med lera?

- Det är ett levande material som kan samverka med exempelvis trä. Den har förmåga att transportera bort fukten från virket genom att först ta upp den och sedan låta den dunsta. Egyptierna byggde lerhus för 5000 år sedan, många av byggnaderna står kvar än i dag, berättar Julio Perez Dias.

Anne-Line Scheele har inge byggkunskaper sedan tidigare men har tankar på att använda det hon lärt sig på kursen genom att bygga ett hönshus hemma i Onslunda.

- Några hönor har jag inte än men det kunde vara en god början på att lära sig mer. Det här både spännande och hemskt trevligt. I fredags kom jag hit och träffade människor jag aldrig mött tidigare och en stund senare står man och arbetar tillsammans och upptäcker att det är jätteroligt.

Konstnären Lena-Maria Jagorstrand är nyfiken på de olika materialen som ingår i ekobyggande.

- Det är spännande att se vad som är möjligt att göra. Jag arbetar mycket med skulpterande och har planer på att även gå en halmkurs här i sommar.

Under fikarasten serveras ekologiskt kaffe och rawfood-bakverk, helt i linje med gårdens grundare Karin Malmgrens och Roland Birgerssons filosofi.

- Vi vill vara en inspirationskälla till människor som vill leva hållbart. Till exempel genom att väcka intresset för att bygga ett eget ekohus.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons