Ljussignaler snart igång igen

Tomelilla Artikeln publicerades
Fel på trafiksignalen i korsningen vid Bo Ohlsson i Tomelilla.
Fel på trafiksignalen i korsningen vid Bo Ohlsson i Tomelilla.

Om allt klaffar räknar Trafikverket med att ljussignalerna i korsningen vid Bo Ohlsson ska kunna gå igång igen på fredag.

Sedan trafikljusens styrsystem utsattes för skadegörelse vid två tillfällen med bara några dagars mellanrum har ljusen varit övertäckta och styrskåpet igenbommat.

Reservdelar – dyra sådana – beställdes, men Trafikverket var också avvaktande till att sätta upp den nya utrustningen utan att man hade förstärkt skåpet där utrustningen inryms.

Att det inte funnits ljussystem i Tomelilla tätorts mest intensivt trafikerade korsning där väg 11 möter vägen från Ystad har blivit något som diskuterats livligt på sociala medier - där många konstaterat att fordonstrafiken för det mesta flutit på förvånansvärt bra.

Fotgängare har inte varit fullt så glada eftersom det kunnat ta tid innan bilarna stannat så man vågat gå över.

Efter en olycka mellan en bil och en lastbil häromdagen – som resulterade i att en av förarna fick böter på plats för att inte ha iakttagit väjningsplikt – har diskussionerna blivit ännu livligare.

Många som gett sig in i diskussionerna menar att en rondell vore en bra lösning för den aktuella korsningen.

Men hittills har det då frågan varit uppe inte setts som realistiskt, eftersom det skulle gå åt mycket mark i det trånga utrymmet mellan Bo Ohlsson och vårdcentralsbyggnaden och Icas parkering.

Tomelilla kommunalråd Leif Sandberg (C) var själv en av dem som gav sig in i en Facebookdebatt och utropade ”rondell!”.

– Rondelltanken lever fortfarande, men det lär ju i så fall ligga längre fram i tiden i samband med att Scanstull, viadukten, rivs.

När YA frågar Trafikverket hur det går med lagningen svarar projektledaren Van Thai att det är på gång inom några dagar:

– Tidplanen är att vi ska förstärka upp skåpet och låset och starta igång anläggningen på fredag.