Maja Adolphson i pappas fotspår

Tomelilla Artikeln publicerades

Vad har du för relation till Österlen?

– Min pappa bodde nere på Österlen så jag tillbringade somrarna i vårt gamla hus vid Drakamölla utan el eller rinnande vatten. Jag har badat och lekt där under hela sjuttiotalet.När började du att sjunga?

– Jag började redan som barn i kör och när jag var runt 20 så tog jag sånglektioner på allvar. Sedan utbildade jag mig i klassisk musik.Varför väljer du att sjunga din pappas visor?

– Det har jag verkligen undvikit tidigare för det har känts som att det bara är han som kan sjunga dem. Men Janne Schaffer och Björn J:son Lind skulle framföra hans visor och frågade om inte jag ville prova.Är det någon skillnad på att sjunga opera och visor?

– Jo, för man använder rösten på olika sätt. Vid klassisk sång sjunger man inte i mikrofon och visorna är mycket mer intima. Där är det texten som är viktigast.Gör det något att texten är skriven av en man?

– Det har jag tänkt på jättemycket men det kändes dumt att göra om texten. Det viktiga är historian som man berättar.Vilka är dina framtidsplaner?

– Jag ska turnera i Skåne och har tre konserter på gång. Fredagen den 30 juni sjunger jag i Degerberga kyrka, den 15 juli i Tomelilla och den 16 juli i Simrishamn. Sedan åker jag vidare till Öland, Västkusten och Roslagen.

Jenni Dahlgren
Maja Adolphson som i dagarna gör en Skåneturné där