Många nyheter på matfestivalen

Brösarp Artikeln publicerades
Förberedelserna inför Skånes Matfestival pågår för fullt. På fredag startar matfesten som pågår hela helgen och i år bjuder på en hel del nytt.
Foto:Ulrika Wangel
Förberedelserna inför Skånes Matfestival pågår för fullt. På fredag startar matfesten som pågår hela helgen och i år bjuder på en hel del nytt.

Gastronomisk upplevelsevandring med Michelinkocken Titti Qvarnström, schnippeldisco, cookalong med Daniel Müllern och Vegorätt. Det är bara några av nyheterna på årets Skånes Matfestival, på fredag startar matfesten i dagarna tre.

Tälten har redan börjat resas på festivalområdet bakom Vägstationen i Brösarp. Som vanligt satsar man på innovation, interaktivitet, mångfald och kunskap.

Tanken är att festivalen ska växa för varje år och i denna tredje festivalupplaga finns förutom alla mathantverkare, företag och förädlare på plats även kulinariska workshops med olika aktiviteter som att laga dessert med Joel Lindqvist eller brygga sitt eget öl.

– Vi har i år också ett fantastiskt utbud för barnen. Den stora skånska smakjakten till exempel, som går ut på att utmana smaklökarna och där barnen ska prova och betygsätta tio saker de aldrig smakat innan, säger matfestivalchef Charlotta Ranert.

I år har man också flera nya teman såsom streetfood, kalkon, matsvinn, fika och sötsaker.

– Middagen med Titti Qvarnström på Bengtemölle kommer att bli helt unik, då får man hänga med henne i hennes kök.

Tjejerna bakom Vegorätt, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn, är också på plats och matsvinnet står på olika sätt i fokus.

– En rolig grej är schnippeldisco där man dansar och samtidigt gör en fruktsallad.

Bakom arrangemanget står, förutom Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne, en rad sponsorer och hela programmet finns på www.skanesmatfestival.se.