Många ville fika med Bob Hansson

Alunbruket Artikeln publicerades
Bob Hansson bjöd på humor och allvar när det var dags för onsdagens kulturkväll på Kaffestugan Alunbruket. Det var också första gången han gästade Alunbruket.
Foto:Jenni Dahlgren
Bob Hansson bjöd på humor och allvar när det var dags för onsdagens kulturkväll på Kaffestugan Alunbruket. Det var också första gången han gästade Alunbruket.

Kaffestugan Alunbrukets kulturkvällar har blivit populära och Bob Hanssons föredrag var inget undantag. En kväll som bjöd på många skratt och en och annan tankeställare.

Det har varit en bra sommar för Kaffestugan Alunbruket och kulturkvällarna har blivit en allt större publikmagnet.

– Just konceptet med att vi har smörgås innan den en timme långa föreläsningen och kaffe och kaka med den inbjudne gästen efteråt tror jag att många uppskattar, säger Johan Carlsson som är en av dem som driver rörelsen.

Tio minuter före den utsatta tiden på onsdagskvällen anlände kvällens huvudgäst Bob Hansson - författare och estradpoet - som var på ett strålande humör.

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska prata om än, det blir lite olika varje gång, säger han sorglöst.

Under rubriken Vuxna hjältar - och viktiga möten! blev det en resa från barndomens skola och in i vuxenvärlden samt en hel del tankar om hur viktigt det är att vara människa. Inte minst hur viktigt ordet hej kan vara för alla, oavsett om man har fått titeln problembarn eller president.

– Om man var en liten, jobbig kille behandlade de vuxna en också väldigt konstigt, säger Bob Hansson och berättar därefter om läraren i högstadiet som bröt trenden genom att skämta och gav honom pupilltid.

Just pupilltiden var ett återkommande tema och konsten att hitta kraften inombords.

– Vi jobbar så mycket med att passa in och ibland tänker jag att vi slösar bort oss själva. Vi kanske måste ta fram det vi ogillar i oss själva och säga "hej, du var en ful jävel" och på något sätt vara tolerant mot de dåliga sidorna hos sig själv.

Och när det i skymningen var dags för kaffe och samtal var det bara att konstatera att de flesta i publiken hade ett lite större leende på läpparna.