Annons

Matglada herrar skippar gubbröran

En gång i veckan träffas det här "grubb-gänget" i skolköket i Kastanjeskolans annex för att laga mat och sedan sitta ner och njuta av vad de åstadkommit. Och detta har de hållit på med i 25 år.
Tomelilla • Publicerad 26 oktober 2004
Janne Norström och Anders Jönsson har en lite kladdigare uppgift de ska göra efterrätten som är fyllda äpplen i mördeg. @08 Bildbyline:Bild: jan-Olle Persson
Janne Norström och Anders Jönsson har en lite kladdigare uppgift de ska göra efterrätten som är fyllda äpplen i mördeg. @08 Bildbyline:Bild: jan-Olle PerssonFoto: 
Leif Persson och Lars Jönsson har fått ansvaret att fixa huvuvrätten som är cocacolabräserat kalkonbröst
Leif Persson och Lars Jönsson har fått ansvaret att fixa huvuvrätten som är cocacolabräserat kalkonbröstFoto: 

Kräftspett med brytbröd, cocacolabräserat kalkonbröst och fyllda äpplen är kvällens meny. Det är Janne Norström som är köksmästare i dag.

– Då blir det alltid kalkon, upplyser hans matlagskompisar. Han får väl kalkonköttet gratis medan vi andra får jaga röda lappar när det är någon av oss som står för menyn.

Annons

Ordningen är den att en komponerar matsedeln och handlar alla ingredienser. Han delar sedan upp sina kompisar i olika lag om två och två. I det läget vet de inte vad de ska göra under kvällen. En grupp tar förrätten, en annan huvudrätten, en tredje efterrätten och den fjärde bakar.

– Vi försöker faktiskt att variera oss när vi väljer matsedel, säger Leif Persson och därför söker man ju efter spännande recept. Vi har till exempel aldrig fisk två gånger i rad.

Bordet är redan dukat när jag kommer. Linneduken och linneservietterna lyser med sin frånvaro. Men det gör inte snapsglasen.

– Linneduk och sånt har vi bara när vi bjuder våra damer, säger Leif Persson och avslöjar att då lägger de också lite extra krut på matlagningen och val av dricka.

Han ger Janne en gliring för att han använder cocacolan till kalkonen och inte till grogg.

Alla män bär förkläden som går i blått och jag undrar varför.

– Det har bara blivit så, säger de och det verkar inte som om de tänkt på just den grejen.

De är mycket flitiga där de står vid sina respektive arbetsbänkar. Tiden är nämligen begränsad.

– Klockan tio ska vi vara väck, säger Leif Persson. Då går larmet.

Det är en mycket härlig stämning i köket. De skämtar rätt rått men hjärtligt med varandra och i dag är det Janne som får veta att han lever.

Annons

Matlagningsklubben började som en renodlad matlagningskurs genom Vuxenskolan.

Brita i Nedraby var lärare. Kvar sedan den tiden är bara Anders Jönsson, Lars Jönsson och Leif Persson.

Efter ett antal år i kursverksamhet tyckte eleverna att de lärt sig tillräckligt för att gå vidare på egen hand.

– Och nu får vi låna skolköket och vara här och husera utan lärare, säger Leif.

Vad krävs för att komma med i klubben?

– En förutsättning är förstås att man tycker om att laga mat och är glad för mat, säger Leif. Likaså att man tycker om att umgås med andra. För en del i detta är ju att vi umgås och har roligt.

– Men vi har faktiskt fått förfrågan om vi inte vill laga mat till gillen, säger Janne. Men vi vågar inte riktigt slå oss på det. Du vet skattemyndigheterna!

I det sammanhanget får jag veta att samtliga "grubbar" alltid ställer upp och lagar mat och servera när någon i gruppen fyller jämna år. – Och då har vi svarta byxor, vit skjorta och röd fluga, säger Leif.

Matlagningsgänget får inte bli fler än tio personer eftersom det bara finns tio arbetsplatser i köket.

– Och eftersom det aldrig är nån som slutar i den här klassen så blir det inte många nya, säger Leif.

Annons

Kalkonsteken ger doft och Leif är halvvägs ner i grytan för att provsmaka när jag lämnar det matglada gänget.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons