Annons

Matrundan till Berlin: ”Ska bli jättespännande”

En skåpbil och personbil fylld med godsaker från Österlen anlände under torsdagen till Berlin och världens största internationella matmässa. På plats ska företagare från nätverket Matrundan locka besökarna till Österlen sedan Matrundan blivit inbjuden att delta på mässan av Jordbruksverket.
Tomelilla/Österlen • Publicerad 17 januari 2018
Gun Svensson, Hans Svensson, Helena Ingvarsson och Ingalill Thorsell, som alla är med i Matrundan, ser fram emot att låta världen få en smak av Österlen.
Gun Svensson, Hans Svensson, Helena Ingvarsson och Ingalill Thorsell, som alla är med i Matrundan, ser fram emot att låta världen få en smak av Österlen.Foto: Jenni Dahlgren

Under onsdagen packades varor från drygt 32 företag på Österlen in i en skåpbil på Petersborgs gård. Allt från kavring, spettekakor, senap, knäckebröd, picklad rödlök och crème fraiche ska det bjudas smakprov av under nio dagar, då världens största konsumentinriktade mässan Grüne Woche i Berlin äger rum.

Skåpbilen ska fyllas med godsaker från Österlen.
Skåpbilen ska fyllas med godsaker från Österlen.Foto: Jenni Dahlgren

– Det ska bli jättespännande! Hela syftet är att locka hit besökare och visa upp allt som händer i regionen, säger Helena Ingvarsson, Matrundans ordförande.

Annons

Matrundan har tillsammans med fyra andra svenska företag bjudits in av Jordbruksverket att delta på mässan genom en svensk gemensam monter med temat midsommar.

– Jag ska göra senap på plats och vi får se hur länge produkterna räcker, men poängen är att sälja och göra reklam för Österlen, säger Hans Svensson från Petersborgs gård.

Senap ska tillagas på plats i Berlin.
Senap ska tillagas på plats i Berlin.Foto: Jenni Dahlgren

Han har gästat mässa som privatperson många gånger.

– Det är utställare från hela världen och det är inte bara mat utan mycket trädgård, djur och blommor som ställs ut i 27 olika hallar. Tysk TV sänder varje dag från mässan och det är massor av seminarium.

Sverige har dock inte deltagit sedan 2011, och under mässan är det först Hans Svensson, Helena Ingvarsson, Drakamöllans Ingalill Thorsell och Gun Svensson från Kiviks Café & Bageri som är på plats i Berlin under den första halvan. På tisdagen tar ett team med Carl Otto Ottergren från Köpingsbergs vingård, Gustav Jönsson från Drakamöllan och Annelie Swan från Kiviks hotell över.

Man kommer också att bjuda besökarna på olika smakprover med lokala varor såsom små knäckebröd från Olof Viktors med bland annat picklad rödlök, senapspesto, älgsalami och äppelchutney gjord på ramslök och rosmarin.

Mässans besökare ska få smaka på Matrundans utbud.
Mässans besökare ska få smaka på Matrundans utbud.Foto: Privat

Att jordbruksverket bjöd in just Matrundan är fantastiskt tycker de.

– Vi är dessutom aktören med mest tentakler för de andra är enskilda företag. Det är en stor ära, inflikar Helena Ingvarsson.

Samarbetspartners är Sparbanken syd och Tomelilla kommun.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons