Med fokus på företag som bidrar till miljön

Tomelilla Artikeln publicerades

Det är inte varje dag landshövdingen kommer på besök. När Margareta Pålsson gästade Ecotopia blev det samtal om hållbart byggande för framtiden, greenwash och kaffegrottor.

– Sedan jag tillträdde har jag varje termin haft ett extra projekt utanför mitt vanliga arbete. I höstas träffade jag kommunledningarna i alla 33 kommunerna, säger Margareta Pålsson.

Ingen slump

Den här gången är det företagens tur och då miljön är en stor del i länsstyrelsens arbete föll valet på företag som på något sätt förbättrar miljön. Även denna gång handlar det om ett besök i varje kommun och att valet landade på kunskapscentret Ecotopia var ingen tillfällighet.

– Det ligger mycket arbete bakom valet av företagen, jag vill uppmärksamma företag som bidrar till en positiv miljöutveckling.

Under rundvandringen berättar Karin Malmgren och Roland Birgersson om tanken att fungera som en kunskapskälla för de som vill leva mer självhushållande samt kretslopps- och miljöanpassat. Man vill helt enkelt vara en inspirationskälla för medskapare av en hållbar framtid. Något som får tummen upp av landshövdingen.

Information

–  Vi måste förbättra miljömålen i Skåne för vi når inte upp till de uppsatta målen, vi bygger inte heller tillräckligt och vi måste bli bättre på integration. Blir vi inte det kommer alla få lida för det.

Karin Malmgren tycker att det är viktigt att få ut information, inte bara till gräsrötterna utan också till beslutsfattarna.

– Vi vill ge inspiration och så frön i människors medvetande. Målet är att bygga ett nytt samhälle för det kommer vi att bli tvingade till, säger Karin Malmgren.

Att inte vilseledas av så kallad ”greenwash” är ett annat exempel.

– Det är svårt att vara konsument i dag. Det var väl inte bara jag som trodde på nyckelhålsmärkningen, och så visar det sig att produkterna kan innehålla hur mycket socker som helst, säger Margareta Pålsson.

Till kaffet serveras två bakverk tillagade enligt raw-foodmetoden. Att fika i gårdens kaffegrotta tillät dock inte vädrets makter.

– Kaffegrotta har jag inte hört talas om innan. Men det kanske beror på att jag bott på andra sidan av Skåne, säger Margareta Pålsson.