Annons

Efter extrema skadegörelsen – polisen konstaterar kraftig minskning: ”Positiva siffror”

I somras var skadegörelsen stor i Tomelilla kommun. Men efter en rad riktade insatser under hösten ser polisen att arbetet har gett resultat.
Tomelilla • Publicerad 28 november 2018
Det förebyggande arbetet mot skadegörelse är inte nytt. För ett år sedan samlades kommunen, polis, räddningstjänst med flera för att gå trygghetsvandring i skadegörelsedrabbade området kring Lindesborgsskolan, i syfte att titta på saker i miljön som kunde förbättras för ökad trygghet.
Det förebyggande arbetet mot skadegörelse är inte nytt. För ett år sedan samlades kommunen, polis, räddningstjänst med flera för att gå trygghetsvandring i skadegörelsedrabbade området kring Lindesborgsskolan, i syfte att titta på saker i miljön som kunde förbättras för ökad trygghet.Foto: Sprisse Nilsson

Under sommaren drabbades Tomelillas centrala delar av mängder av skadegörelse, något som YA rapporterade löpande om.

Värst var det i juli månad, då polisen fick in hela 41 ärenden som rörde alltifrån krossade rutor, till klotter och repade bilar. Flertalet incidenter var riktade mot olika kommunala byggnader, och det resulterade i ett antal politiska utspel, bland annat om kameraövervakning centralt.

Annons

I augusti gick antalet skadegörelser ner något, till 30 ärenden, men det var först sedan polisen i mitten av den månaden satte än större fokus på problemet som de verkliga skillnaderna gick att utläsa. I september rapporterades 19 skadegörelser, i oktober bara 9 stycken.

– Det är positiva siffror, konstaterar kommunpolisen Mikael Svensson. Särskilt om man har i åtanke att antalet skadegörelser normalt sett brukar öka när skolorna drar igång igen i augusti.

Svensson menar att orsakerna till nedgången är flera. Tidigt under hösten försvårade man för sabotörer genom att bättre stänga till Lindesborgsskolan, en av de kommunala byggnader som var värst drabbad i somras.

Dessutom har polisen ett flertal helger fokuserat på besök i Tomelilla centrum, bara för att visa närvaro.

– Sedan har vi också arbetat aktivt mot en grupp ungdomar som vi har kartlagt sedan tidigare, säger Mikael Svensson.

”"Det handlar om att bygga förtroende och det sker inte över en natt””

Resultatet är glädjande, menar han. Det visar också att verkligheten inte alltid är så otrygg som många medborgare upplever den att vara.

– De som känner oro att drabbas av brott är många, men de som de facto gör det är inte så många. Att några ungdomar står och hänger i ett gathörn kan upplevas som osäkert, fast det är ju inte säkert att det är det. Samtidigt måste vi ta känslan av otrygghet på största allvar och försöka förändra den. Och sådant tar tid.

Arbetet riktat mot ungdomar går nu vidare. Från och med denna vecka börjar Mikael Svensson besöka fritidsgården Soffta en dag i veckan. Syftet är att visa upp sig, ge ungdomarna en chans att lära känna polisen och dess verksamhet, samt besvara de frågor som kan finnas.

– Det handlar i grund och botten om att bygga förtroende för varandra och det sker inte över en natt, säger Svensson.

Henrik Ekblom YsténSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons