Mopedist med trasig skylt får böta

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: Karl Nilsson

En 17-åring som körde med moped med bara halva registreringsskylten kvar får nu delvis mot sitt nekande betala böter.

Det var i samband med ett annat polisärende i slutet av juli som en polispatrull befann sig i centrala Tomelilla, och sa åt en nu 17-årig yngling att avlägsna sig från platsen.

När ynglingen skulle köra därifrån på en klass 1-moped såg en polis att undre halvan av registreringsskylten saknades, och att bara övre delen av bokstäverna syntes.

Enligt polismannen sa han till pojken att denne inte fick köra med fordonet, och då började pojken leda mopeden bort från platsen – men sågs längre bort sätta sig på den och köra iväg. Senare åtalades han för brott mot förordningen om vägtrafikregister.

17-åringen själv nekade inledningsvis helt till att ha kört mopeden. Senare sa han att han kört men förklarade bland annat att skylten hade gått sönder samma dag, att han hade klämt fast den saknade delen av skylten då han körde, att han hade tänkt köra till polisen i Ystad för att ordna en provisorisk skylt. Han sa även att en förälder redan tidigare hade beställt en ny skylt till honom.

När tingsrätten nu kommit med sin dom anser man att det är ”mycket besvärande” att han lämnat olika uppgifter i olika skeden av rättsprocessen. Rätten anser det visat att han uppsåtligen kört moped i strid med reglerna, och därför döms han nu till en penningbot på 1500 kronor.