Annons
De flesta traditioner är ju trevliga, men extra roligt blir det när man saknat dem. Det var i alla fall känslan bland både elever och lärare på Kastanjeskolan, när Motorträffen återuppstod efter fyra års frånvaro. Rekordmånga fordon glänste i kapp med sina unga ägares leenden.
Tomelilla • Publicerad 8 juni 2018 • Uppdaterad 13 juni 2018
Motorträffen avslutades med kortege från skolan genom byn.
Motorträffen avslutades med kortege från skolan genom byn.Foto: Mark Hanlon

– Jag besiktigade bilen igår. Den gick rakt igenom med blankt papper! säger Hannes Nilsson stolt medan han ligger lugnt tillbakalutad inne i sin A-traktor, som ursprungligen var en Volvo 940.

Hannes Nilsson fick stiga upp tidigt för att hitta en bra plats åt sin nybesiktigade A-traktor på Motorträffen, och passade på att vila innan den riktiga publiktillströmningen drog igång.
Hannes Nilsson fick stiga upp tidigt för att hitta en bra plats åt sin nybesiktigade A-traktor på Motorträffen, och passade på att vila innan den riktiga publiktillströmningen drog igång.Foto: Anders Egle
Annons

Platsen är gräsplanen mellan Kastanjeskolan och tennisbanorna och i en ring runt fältet står närmare 20 A-och epa-traktorer, ett tiotal ”riktiga” traktorer, sju mopedbilar, en mängd motorcyklar och mopeder och dessutom en rad trädgårdsmaskiner av de mer avancerade slagen. Kort och gott: har fordonet en motor, minst två hjul samt anknytning till en elev på skolan så platsar det här!

Wilma Kron, Ebba Lindholm, My Blixt, Emilia Larsson, Vilma Lindblom och Emmy Jacobsson picknickar framför några av mopedbilarna, varav den till vänster tillhör Wilma och den i mitten My.
Wilma Kron, Ebba Lindholm, My Blixt, Emilia Larsson, Vilma Lindblom och Emmy Jacobsson picknickar framför några av mopedbilarna, varav den till vänster tillhör Wilma och den i mitten My.Foto: Anders Egle

– Min folkrace-bil skulle egentligen också vara här, men när jag tävlade förra fredagen hände något med styrningen som jag inte fått ordning på än, så det blev för bökigt att ta hit den, säger Emilia Larsson.

Hon ser dock inte för nedslagen ut för det, där hon slagit sig ner i det bruna gräset tillsammans med kompisarna och har picknick. Bakom dem står en glänsande rad av de allt mer populära mopedbilarna, som till skillnad från epa- och A-traktorer får gå i 45 km i timmen istället för 30.

Tilde Andersson, Miranda Mattisson och Elma Nilsson tar sig till och från skolan och alla andra ställen med sina mopedbilar.
Tilde Andersson, Miranda Mattisson och Elma Nilsson tar sig till och från skolan och alla andra ställen med sina mopedbilar.Foto: Anders Egle

– Jag har haft min i ett halvår och kör till och från skolan med den varje dag. Jag bor i Östra Vemmerlöv utanför Gärsnäs, så det tar knappt 40 minuter per resa, det är perfekt, säger Elma Nilsson.

Ordet ”perfekt” använder också läraren Anders Hansson, som inte bara startade skolans teknikprofil för några år sedan, utan också själva Motorträffen för 25 år sedan.

Mattias Olsson tillhör den allra första kullen elever som ordnade Motorträff på Kastanjeskolan. Nu, 25 år senare, tog han 4-årige sonen Maximus med sig för att visa dagens elever sin monstruösa Massey Ferguson, som tidigare ägts av det svenska kungahuset.
Mattias Olsson tillhör den allra första kullen elever som ordnade Motorträff på Kastanjeskolan. Nu, 25 år senare, tog han 4-årige sonen Maximus med sig för att visa dagens elever sin monstruösa Massey Ferguson, som tidigare ägts av det svenska kungahuset.Foto: Anders Egle

– Vi har haft ett ofrivilligt uppehåll under fyra år eftersom vi saknade stöd från den förra skolledningen, men eleverna har ju efterfrågat Motorträffen hela tiden och nu får de äntligen visa upp sig och sina stora intressen igen. Det är såklart oerhört värdefullt på många sätt, inte minst för att det här är bygdens framtida mekaniker, ingenjörer och företagare, säger Anders Hansson.

– Det är oerhört viktigt både för eleverna och för bygden att visa upp det intresse som ligger till grund för alla blivande mekaniker, ingenjörer och företagare som ska ut i arbetslivet om några år, säger teknikläraren Anders Hansson, som startade Kastanjeskolans Motorträff för 25 år sedan i många fall nu är inne på andra generationens elever - men samma fordon.
– Det är oerhört viktigt både för eleverna och för bygden att visa upp det intresse som ligger till grund för alla blivande mekaniker, ingenjörer och företagare som ska ut i arbetslivet om några år, säger teknikläraren Anders Hansson, som startade Kastanjeskolans Motorträff för 25 år sedan i många fall nu är inne på andra generationens elever - men samma fordon.Foto: Anders Egle
Även Bollerups naturbruksgymnasium fanns på plats, förvisso med en traktor men också en massa publikdragande får, som fick ans och puts av eleverna Caroline Becker och Ted Olsson och läraren Camilla Göransson i sommarvärmen.
Även Bollerups naturbruksgymnasium fanns på plats, förvisso med en traktor men också en massa publikdragande får, som fick ans och puts av eleverna Caroline Becker och Ted Olsson och läraren Camilla Göransson i sommarvärmen.Foto: Anders Egle
Anders Egle
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons