MP-toppar gav svar om politiken

Tomelilla Artikeln publicerades

Miljöpartiets toppkandidater i norra och östra Skåne avslutade måndagens road show med att frågas ut på Tomelilla bibliotek.

De företräder tre generationer – Gustav Fridolin (30 år), Elisabet Knutsson (61 år) och Bertil Torekull (82 år) – och väntas toppa Miljöpartiets riksdagslista i norra och östra Skåne.

– Det finns inga andra riksdagslistor som ser ut så här. Alla viktiga grupper är representerade: den gyllene medelåldern, den gyllene ungdomen och ålderdomen, säger Bertil Torekull.

Både unga och gamla är annars dåligt representerade i riksdagen.

– Lite av problemet handlar om att politiken har blivit ett yrke och en karriärväg. Men om man ser det som ett förtroendeuppdrag, något som man gör en tid av sitt liv, öppnar det för både unga och äldre, säger Gustav Fridolin.

Kvinnor kvoterades

När trions endagsturné genom valdistriktet, eller ”road show” som de själva kallade det, avslutades på måndagskvällen genom en utfrågning på Tomelilla bibliotek, handlade mycket om klimatet och skolan.

Publiken bestod till hälften av organiserade miljöpartister och till hälften av en nyfiken allmänhet.

Lotta Hedström (MP), som agerade ciceron under kvällen, visade prov på realpolitik genom att kvotera in några kvinnliga frågeställare efter att männen inledningsvis upptagit en stor del av utrymmet.

De tre kandidaterna fick många frågor och försökte så pedagogiskt som möjligt presentera och förklara partiets politik. Ibland fick de också försvara sina åsikter.

En debatt om mat och odlingsvarianter var på väg att hetta till rejält, då en kvinna i publiken ifrågasatte Elisabet Knutssons lovord över den ekologiska maten, men avbröts för att ge plats åt fler frågor.

Även om alla uppenbarligen inte var helt överens om metoderna, verkade de flesta ändå kunna sluta upp bakom Gustav Fridolins åsikt att miljön genomsyrar allt och är den mest centrala frågan både i riksdags- och EU-valet.

– Vad vi gör nu avgör vilket samhälle vi har om 15–20 år.