Nedräkningen har redan börjat

Tomelilla Artikeln publicerades

I år är det tio år sedan Per-Olof Kippel kom på den lysande idén att ha en fotbollscup mellan byarna i Fyledalen. Slaget om Fyledalen slog rot. I år jubilerar cupen och vad det betyder vågar man inte ens spekulera i.

I Benestad, där jubileumsslaget ska stå, har byborna redan påbörjat planeringen. Och nu går de man ur huse för att hjälpa till med det de kan.

– När vi hade vårt senaste planeringsmöte så dök det upp en bybo med en stor svart plastsäck, berättar Per-Olof Kippel, som utsetts till jubileumsgeneral. Ur säcken plockade han upp en oljemålning, eller kanske är det akryl, som han har målat. Det är en fantastisk bild som föreställer fotbollspelare från samtliga lag, pokal (den gamla svinalampan), publik och de fyra deltagande byarnas kyrkor. Jag trodde inte mina ögon. Och den målningen är hans bidrag.

För Claes Kraft är det första gången han engagerar sig i slaget om Fyledalen. Och när han väl bestämt sig för att göra en målning hade han bilden klar för sig.

– Den dök upp i mitt huvud och etsade sig fast, säger han. Framför mig såg jag de fyra byarnas kyrkor som jag tycker står för bysamhörighet och i tavlans mitt en grusplan med fyra mål. På den en fotboll krönt med vinnarpokalen som hålls upp av fyra spelare, en från varje lag. Och bakgrundsfärgerna skulle vara från lagens dräkter. Och så blev det. Jag avslutade med en blomsterkrans runt målningen som symboliserar allt vackert i Fyledalen.

Inför jubileumsmatchen har byborna delats upp i arbetsgrupper, för det är jättemycket som ska fixas. Claes har förutom att han målat tavlan fått till uppgift att fixa speakermusik som ska spelas på Benestads arena den 18 augusti. För att hålla alla intresserade uppdaterade om vad som händer håller byalaget på att bygga upp en hemsida

Claes Kraft och är uppvuxen i Benestad. Men som brukligt var flyttade han som ung till Malmö där han sedan bott och jobbat i 40 år.

– Men nu är jag tillbaka på min föräldragård, säger han och kan inte dölja sin lycka. Det mesta är kvar och ser ut som när jag flyttade hemifrån. Jag tycker om äldre saker och möbler och i ett sådant här hus ger det atmosfär och ro så jag är verkligen glad att det finns kvar.